Det blev en silvermedalj för Sverige i badminton-EM genom Henri Hurskainen, men en miljonförlust för Svenska badmintonförbundet.

Miljonförlust för badminton-EM

Uppdaterad
Publicerad

Badminton-EM i Karlskrona blev en ekonomisk förlust för Svenska badmintonförbundet.

Även om Sverige storspelade genom Henri Hurskainen som tog ett silver, om det blev den första svenska EM-medaljen i herrsingel på nästan 20 år, så blev tävlingen en ekonomisk förlust för Svenska badmintonförbundet. Nu redovisas ett minusresultat på cirka 1,1 miljoner kronor. Orsaken är att målen för de budgeterade intäkterna sattes för högt.

– När vi 2008 påbörjade arbetet med arrangemanget av EM 2012 hade vi stora förhoppningar om att intäkter från TV-rättigheter och sponsorer skulle ligga på en nivå som gott och väl täckte kostnaderna för arrangemanget. När vi hösten 2011 såg att vi inte skulle nå upp till våra intäktsmål började vi i stället kapa i kostnaderna för att på så sätt minimera förlusten. Tyvärr kan vi nu se att vi inte nådde hela vägen fram, säger Mervi Karttunen, ordförande för Badminton Sweden.

Uppsving för sporten

Samtidigt som förbundet nu arbetar med att se hur förlusten kommer att påverka verksamheten, märks ett uppsving för intresset för sporten.

– Att arrangera internationella mästerskap kostar oavsett idrott mycket pengar, men vinsterna i form av uppmärksamhet och intresse är livsviktiga för att vi ska kunna attrahera nya idrottsutövare. Nu vill vi framåt och det gäller att arbeta ännu hårdare för att skapa extern finansiering utöver de statliga medlen för förbundets fortsatta framgång, säger Mervi Karttunen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.