Det är Länsstyrelsen i Kronobergs län som tillsammans med Linnéuniversitetet har startat ett forskningsprojekt för att kartlägga den fridlysta och rödlistade fisken mal. Under två år ska de samla data om de fiskar som fångas och sedan släpps tillbaka i sjön Möckeln.
– Malen är en rödlistad fisk som är rätt ovanlig och i dag vet man väldigt lite om beståndet. Det är därför vi genomför det här projektet, säger vattenvårdshandläggaren Karl-Johan Persson.
Sätter sändare på malen
För att få svar på de olika frågorna ska Peter Söderling, som skriver sin masteruppsats vid Linnéuniversitetet i Kalmar, spendera större delen av sommaren med att fiska.
– Jag ska fånga så många malar som jag kan och förse dem med sändare, för att sedan se hur många som finns, säger biologen och forskaren Peter Söderling.
Rent konkret, hur går det till?
– Jag kommer att fiska med ryssjor och en specialbyggd långrev för att maximera fångsten, säger han.
Ett annat syfte med att placera en radiosändare i buken på malen är att man kan följa fisken och dess olika vägar i sjön.
– Det kan ju vara bra och följa malen till områden där den leker till exempel, för det är något som vi inte vet något om exakt i dagsläget, säger vattenvårdshandläggaren Karl-Johan Persson.
En tungviktare
Några exakta uppgifter på hur lång och tung en mal i Sverige kan bli finns inte. Men enligt Wikipedia så fångades 1870 en mal i sjön i Båven i Södermanland som var 3,6 meter lång och vägde hela 180 kilo.
– Man vet egentligen inte så mycket om den vuxna malen, det är uppgifter från sportfiskare som man har, men det har inte forskats på den vuxna malen innan, säger Peter Söderling.
Varför är den här forskningen viktig?
– Vi har ett ansvar att ta hand om och gynna de rödlistade arterna så mycket som möjligt, men också för att kunskapen brister och så kan vi inte ha det, säger Peter Söderling.