Sebastian Norén pluggar andra året på Stockholms byggtekniska gymnasium i Kista till golvläggare. Trots att jobbmöjligheterna för golvläggare är stora så fanns det plats för dubbelt så många i Sebastians klass. Det var helt enkelt inte fler som sökte.
– Vi är fyra stycken i klassen, men vi bör vara 10-14 stycken. Folk förstår inte att golvläggare är ett roligt och bra betalt jobb, säger Sebastian Norén.
Svalt intresse för yrkesutbildningar
Nästa vecka kommer runt 22 500 niondeklassare i Stockholms län lämna in sina gymnasieansökningar. Enligt Arbetsförmedlingen är det yrkesprogrammen som leder till jobb. Efterfrågan på bland annat kranförare, murare, plåtslagare och golvläggare är stor. Men intresset verkar inte finnas hos Stockholms 16-åringar.
– Vi lider av att vi har för få elever i våra yrkesprogram, precis som i resten av Sverige. I nuläget har vi runt 150 elever men vi har kapacitet för att ta emot tre gånger så många elever, säger Linus Nygren, rektor på Stockholms byggtekniska gymnasium.
”Många föräldrar har missuppfattat”
2010 var det 33 procent i Stockholms län som valde yrkesprogrammen i gymnasiet, sedan dess har andelen sjunkit till 22 procent. Stockholm har lägst söktryck i landet. Rektorn Linus Nygren tror att det krävs en attitydförändring hos både unga och föräldrar.
– Många föräldrar har missuppfattat och tror att deras barn inte kommer bli högskolebehöriga och att de inte har handlingsfrihet efter gymnasiet för att de valt ett yrkesprogram, men det stämmer inte, de har handlingsfrihet, säger rektorn Linus Nygren.