”Kameraövervaka festivaler för unga”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i stadshuset kräver nu åtgärder med anledning av händelserna med sexuella trakasserier och övergrepp på Stockholms stads ungdomsfestival We are Sthlm.

– Stockholms stad bör tillsammans med polisen utarbeta en plan för vilka evenemang och festivaler som ska kameraövervakas. Det säger Erik Slottner (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus.

– Nu krävs konkreta åtgärder för att minimera sannolikheten att liknande händelser inträffas framöver. En del av strategin skulle kunna vara ytterligare vakter och polisnärvaro, men även kameraövervakning som kan minska sannolikheten för att brott inträffar samt göra det lättare att gripa förövare, säger Erik Slottner (KD).

Övergrepp på festival

Vill se krafttag

Han menar vidare även att mobila poliskontor i anslutning till festivalen kan vara ytterligare ett sätt att skapa ökad trygghet och öka sannolikheten för att brottsoffer anmäler förövare. Och det är fler politiker som vill se krafttag.

– Det kan till exempel handla om fler värdar på plats på gator och torg för att skapa trygghet och att hjälpa polisen att upptäcka brott och lagföra förövarna, säger Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden.

– Polisen har nu sagt att de ska tillsätta en intern utredning men jag vill se en utredning som genomförs snabbt med stor transparens och av oberoende utredare, säger Stockholms stads oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

– Tjejers frihet att gå på festival får inte inskränkas på grund av att polisen och Stockholms stad inte tillsätter tillräckliga säkerhetsresurser, säger Karin Ernlund (C) gruppledare.

Känt till övergreppen

Även kulturborgarrådet Roger Mogert (S) anser att man bör överväga kameraövervakning och bättre ljussättning.

– Ja, det är ju vad vår festivalorganisation själva vill. Med all respekt för oppositionen, så lyssnar jag mer till vad de som faktiskt gör arbetet tycker.

Vissa anser att festivalen bör ta en paus, hur ser du på det?

– Det vore ett stort misstag. Den här festivalen har funnits länge och har en viktig funktion innan skolorna startar. Vi ska komma ihåg hur det var innan det att festivalen fanns. Då samlades unga på centrala platser i Stockholm, där det var stora problem både med sexuella trakasserier, våld och missbruk. Det här är faktiskt ett sätt att ha en större kontroll.

På politisk nivå i Stockholms stad har man varit medveten om övergreppen på We are Sthlm. För en tid sedan skickades ett pressmeddelande ut om ämnet och Sveriges Radio rapporterade om saken, trots att polisen inte bekräftade uppgifterna.

– Det är ju inte så att någon försökt hemlighålla detta, det är en konspirationsteori som florerar. Vi tar väldigt allvarligt på detta, säger Roger Mogert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergrepp på festival

Mer i ämnet