– Det är jättemånga som vill vara med. Allt från projektledare, festivalarrangörer, städare, sjuksyrror och musiker har hört av sig, säger Emma Knyckare till Kulturnyheterna.
Lösning på problemen med våld
Efter de senaste dagarnas nyhetsrapportering kring övergreppen på Bråvalla, ville komikern och programledaren Emma Knyckare ha förändring. Hon vill ha en festival där kvinnor skulle känna sig välkomna och trygga. Därför bestämde hon sig för att starta en rockfestival där män inte tillåts, varken på scenerna eller i publiken.
– Det var en tanke jag fick efter alla de här männen som våldtar på festivaler... det här var en lösning, säger hon.
Kan det inte bidra till en slags vi -och dem känsla mellan könen?
– Jag tänker inte riktigt så, jag tänker mer att det ska finnas en plats dit halva befolkningen kan gå och känna sig trygga. Att det ska vara mer en peppig grej än att starta ett krig.
Vad tänker du om de män som känner att de inte alls stöttar våldet och som gärna skulle gå på en trygg och fredlig festival?
– Att de också borde vara positiva till och förstå att tjejer behöver en plats där de kan känna sig trygga, det tror jag att de männen också skriver under på.
Kan du tänka dig att i framtiden släppa in män också?
– Ja om de slutar våldta.
Hoppas på långsiktighet
Hon publicerade ett inlägg på Twitter igår och gensvaret blev större än hon anat. Emma Knyckare har gått på många festivaler, men aldrig arrangerat en själv. Men det är inga problem, såväl PR-byråer som festivalrävar har redan kontaktat henne för samarbete.
– Arbetet är verkligen i planeringsstadiet och första steget blir att starta en organisation som kan styra ihop en rockfestival till 2018, säger hon.
Även om idén föddes igår, är Emma Knyckare seriös med att genomföra festivalen. Hon hoppas att den ska bli ett stående inslag.
– Drömscenariot är att man skulle få ihop en festival som håller i många år, att det blir ett klassiskt inslag på festivalscenen där man kan känna sig välkommen och trygg som tjej.
Även musiker har redan anmält intresse för att spela på den mansfria festivalen. Men att boka artister ligger längre fram i tiden, först och främst gäller det att börja göra verklighet av planerna.
– Det känns så jävla lovande när det är så mäktiga människor som är så duktiga och kan så många olika saker som visat intresse, säger Emma Knyckare.
LÄS MER: Stöd för jämställd artistbokning får kritik: ”Ett slag i luften”