We are Sthlm är Europas största ungdomsfestival med 150.000 besök. Men de senaste åren har festivalen även blivit känd för något helt annat – att tjejer utsätts för sexuella trakasserier. Och arrangörerna tror inte att antalet anmälningar kommer att minska i år.
– Jag tror vi kommer att få fler anmälningar än vi hade förra året och det är bra att man talar om vad som händer, säger Eva Widgren, som är projektansvarig för We are Sthlm till SVT Nyheter Stockholm.
Fler vågar anmäla
Att antalet anmälningar ökar behöver inte betyda att det blivit vanligare med sexuella trakasserier, menar Eva Widgren.
– När man hör att fler blivit utsatta så är det lättare att själv göra en anmälan, säger hon.
Så det är inte bara negativt att antalet anmälningar om sexuellta trakasserier ökar?
– Nej, absolut inte för det är jättebra att vi pratar om att det här sker – och har skett sedan lång tid tillbaka, säger Eva Widgren.
Kameraövervakning på plats
Inför årets festival har personalen som arbetar på festivalen fått extra mycket utbildning om värderingar och bemötande. Målet är att alla besökare ska hitta någon att prata med om något obehagligt skulle hända.
– Dessutom har polisen kameraövervakning på plats och förhoppningsvis leder det till att färre brott sker, att fler förövare blir anmälda och att det går att följa upp anmälningarna, säger Eva Widgren.
Frivilligorganisationer viktiga
Förutom polis och fältassistenter kommer även flera frivilligorganisationer att finnas på plats. Ortens Favoriter i Tensta och Unga mot våld från Sollentuna ska hjälpa till att skapa lugn och trygghet.
– Om något händer är det viktigt att man kan berätta det för personer i ens egen ålder eller för någon man känner igen från sitt eget område. Det kan vara avgörande för om man vågar säga något eller inte, säger Eva Widgren.
We are Sthlm:
Europas största ungdomsfestival med 150.000 besök
Vänder sig till personer mellan 13 och 19 år
Gratis konserter och aktiviteter i Kungsträdgården under fem dagar
Arrangeras av Stockholms stad