• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bland annat byggnads- och anläggningsbranschen skriker efter arbetskraft. Foto: TT

Rekord: 9 av 10 fick jobb efter yrkeshögskolan

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla som blev klara med sina studier på yrkeshögskolan 2016 hade jobb året efter. Det visar en enkät som Myndigheten för yrkeshögskolan gjort.

93 procent av de 13.000 eleverna som tog examen på yrkeshögskolan 2016 hade jobb året efter. Andelen med arbete efter jobb är därmed den högsta sedan yrkeshögskolan infördes 2009.

Skriker efter arbetskraft

Förra veckan presenterade Arbetsförmedlingen en ny rapport om framtidsutsikterna för 200 yrken, vilken bland annat visade att branscherna bygg och anläggning, IT/data och hälso- och sjukvård skriker efter arbetskraft. Något som kan vara förklaringen till att så många som går ut yrkeshögskolan får jobb, tror generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan Thomas Persson.

– Jag tror också att utbildningarnas sätt att bedrivas med ett nära samarbete med näringslivet och med motiverade studerande ger en positiv utvecklingsspiral, som gör att utbildningarna funkar och arbetslivet får den kompetens den behöver, säger han till Ekot.

Fakta: Det här är yrkeshögskolan

Yrkeshögskolan är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar praktiska läromoment i arbetslivet med teoretiska studier. Programmen erbjuds inom specifika områden där det finns ett tydligt behov av kompetens. Praktikdelen kallas LIA och utgör minst 25 procent av studietiden, för de utbildningar som omfattar 400 YH-poäng (motsvarande två års heltidsstudier).

Källa: Yrkeshögskolan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.