Flygbolaget SAS hade rekordmånga passagerare i juni och juli. Foto: Johan Nilsson/TT

Trots minskat flygande – rekordsommar för SAS

Uppdaterad
Publicerad

Flygandet i Sverige från Swedavias flygplatser fortsatte att minska i juli. Samtidigt sätter flygbolaget SAS nya passagerarrekord. I juni satte man nytt rekord för antalet passagerare på en månad, med 2,9 miljoner passagerare. Dessutom sattes passagerarrekord för julimånad, med 2,8 miljoner resenärer.

”Det visar att vår strategi att flytta över kapacitet till fritidsinriktade linjer under högsäsong, tillsammans med ett konkurrenskraftigt erbjudande, tar oss i rätt riktning”, säger SAS vd Rickard Gustafsson, i ett pressmeddelande.

Trots rekordet sjönk dock passagerartrafiken med 0.7 procent enligt måttet RPK, som tar in hur lång sträcka passagerarna flyger. Även den så kallade kabinfaktorn, som visar hur pass fyllda flygplanen var, minskade – med 2.2, procentenheter till 84,6 procent, enligt TT.

Många flyger till Sydeuropa

Enligt SAS är det fortfarande för tidigt att säga vilka resmål som lockat flest resenärer i sommar.

– Men vi kan se att Sydeuropa fortfarande är väldigt populärt. När det gäller inrikesflyg ligger passagerarsiffrorna i paritet med förra året, med en liten minskning. Men fler flyger till Danmark och Norge, säger SAS presschef Freja Annamatz till SVT Nyheter.

Enligt Freja Annamatz har det även skett en viss minskning när det gäller passagerare på interkontinentala flygningar, som till USA.

– Det har skett en marginell minskning. Det kan finnas många förklaringar, som till exempel dåliga valutakurserna.

Enligt ett pressmeddelande från Swedavia minskade antalet passagerar som flög till eller ifrån någon av deras flygplatser i Sverige med 4 procent i juli, jämfört med samma månad förra året. Den utvecklingen ligger i linje med föregående månaders siffror under 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.