Foto: Henrik Montgomery/TT

Riksbanken behåller räntan på noll procent

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken låter räntan ligga kvar på noll procent, trots att coronapandemin slagit hårt mot den svenska ekonomin, meddelar Riksbanken. Kl 13.00 svarar riksbankschefen Stefan Ingves på läsarfrågor i chatten här nedan.

Chatta med riksbankschef Stefan Ingves

Jakob • Är det rimligt att ge 1000 miljader i "gratispengar" till svensk de 4 storbankerna som har gått med 80 miljader i vinst varje år de senaste decennierna, och samtidigt inte ställa några motkrav? När vanligt folk får bistånd så villkoras det ofta. Och om riksbanken måste garantera storbankernas soliditet för att de är systembärande, varför äger man inte de systembärande verksamheterna direkt istället? Ingen skulle väll komma på tanken att privatisera annan systembärande verksamhet, ex polis och försvar och annan samhällsbärande verksamhet. Varför ska de privata storbankerna särbehandlas?

All vår utlåning till bankerna sker mot säkerhet så i det avseendet är det inte gratispengar. Vidare pressar våra olika åtgärder ner alla räntor mot vår nollränta och på så vis ökar den ekonomiska aktiviteten vilken alla under rådande omständigheter has nytta av.

Stort tack för allt engagemang och alla intressanta frågor som rör Riksbankens verksamhet. Ha en fortsatt bra dag trots novembermörker och pandemi.

Yasmin • Varifrån kommer pengarna till värdepappersköpen? Hur länge kan ni fortsätta att köpa värdepapper? Jag gissar här att det inte finns en outsinlig källa. När planeras de att säljas?

Vi skapar nya riksbankspengar så länge det handlar om svenska kronor. Till skillnad ifrån andra banker tar våra pengar aldrig slut! Det är därför det bara finns en Riksbank som "ägs" av Riksdagen.

Per • Ser Riksbanken att Sverige har samma behov av stimulanser som USA? Vi har ju a-kassa och bidrag redan. Kommer inte obalansen i stimulanser påverka kronan?

I båda fallen finns ett behov av ekonomiska stimulanser men på litet olika sätt eftersom vi har helt andra sociala skyddsnät än i USA. Samtidigt har stimulanserna från just penningpolitiken mycket gemensamt. Vi har en rörlig växelkurs och många olika faktorer påverkar växelkursen.

BT • Varför har vi inte som Danmark 'få betalt när man lånar pengar' för att stimulera ekonomi efter corona

Vi har gjort bedömningen att i dagsläget är vår utlåning och våra värdepappersköp ett effektivare sätt att stötta ekonomin. Vidare har Danmark en fast växelkurs mot euron medan vi har en flytande växelkurs därför är jämförelsen litet haltande.

André • Era "stimulanser" har bidragit till en enmorn förmögenhetsöverföring till de rikaste i samhället och de som tagit för stora portföljrisker. För merparten av löntagarna är det osannolikt att högre sysselsättning och löneökningar verkligen kompenserar, exv förstagångsköpare av bostad. Tar ni någon hänsyn till hur olika grupper i samhället påverkas av ert agerande? Går det att läsa någon av era analyser kring detta?

I den penningpolitiska rapporten beskriver vi hur vi resonerar kring dessa frågor (se s. 64 i rapporten). Vår, och många andras uppfattning är att förmögenhetseffekterna förvisso finns men vinsterna av lägre arbetslöshet och högre ekonomisk aktivitet överväger.




F • Hejsan!
Vad tror du är den troligaste konsekvensen av tiden vi lever i: depression pga corona eller hyperinflation pga alla stimulanser?

Idag är hanteringen av pandemin prio ett och vi gör allt vi kan för att undvika en ekonomisk depression. Samtidigt, eftersom det tar flera år att komma upp till vårt inflationsmål på två procent, är vi mycket mycket långt ifrån hyperinflation.

Kija • Vad innebär denna oförändrade reporänta för oss vanliga människor? Blir det billigare att handla/leva?
Nyfiken iom att jag inte är så insatt.

Det kommer fortsättningsvis att vara billigt att låna och den ekonomiska aktiviteten hålls igång så att ekonomin stöttas. Då blir bl.a. arbetslösheten lägre än vad den annars skulle ha varit.

Alm • Kommer räntan att höjas inom de närmsta 10 åren?

Det är svårt att blicka så långt in i framtiden men nollränta, eller minusränta för den delen, är ovanligt. För närvarande är vår uppfattning att vi kommer att ha nollränta dom kommande tre åren och sedan stiger kanske räntan men då sakta.

Yoo S. • Vad menas med "värdepappersköpen"? Är det att byta ut sedlar som nu cirkulerar eller är det något annat? Har den tanken, då många vill att Sverige ska bli kontantlöst i framtiden. (något jag inte skulle föredra)

Alla våra värdepappersköp är numera helt elektroniska. Vi köper t.ex. en statsobligation, som bara finns i elektronisk form, och sedan betalar vi med nya elektroniska riksbankspengar. Det här rör sig alltid om stora belopp så den här sortens transaktioner kan inte en privatperson göra med Riksbanken. När det gäller stora, eller mycket stora belopp, är Riksbanken sedan länge helt kontantlös eller snarare värdepapperslös avseende värdepapper i fysisk form.

– Reporäntan lämnas oförändrad på noll procent och väntas vara kvar på den nivån de närmaste åren, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Enligt Riksbanken, världens äldsta centralbank, så förlängs och utökas istället köpen av svenska statspapper med 200 miljarder kronor till 700 miljarder kronor fram till och med 31 december nästa år. Detta för att på så sätt stimulera ekonomin.

– Genom att utöka och förlänga värdepappersköpen skapar Riksbanken en trygghet i att det kommer att finnas omfattande penningpolitiskt stöd så länge det behövs, skriver Rikbanken.

Direktionen oenig om beslut

Riksbankens direktion, som ansvarar för de penningpolitiska besluten och som består av riksbankschefen samt fem vice riksbankschefer, var dock inte enig i sitt beslut.

Vice riksbankscheferna Anna Breman och Martin Flodén reserverade sig mot beslutet att utöka programmet för Riksbankens värdepappersköp med 200 miljarder kronor. Breman förespråkade att programmet istället skulle utökas med 100 miljarder kronor under andra halvåret 2021. Flodén menade å sin sida att Riksbanken borde utlova att penningpolitiken kommer att förbli expansiv så länge det behövs utan att nu besluta om köpbelopp för andra halvåret 2021. Båda stödde beslutet att låta reporänta ligga kvar på noll procent.

Oförändrad ränta sedan december förra året

Riksbankens styrränta, den så kallade reporäntan, har varit oförändrad sedan december förra året, trots coronapandemin och dess effekter på den svenska ekonomin. Istället har Riksbanken köpt stora mängder svenska statsobligationer för att bidra med likviditet till det finansiella systemet. Riksbanken har dock inte uteslutit att åter sänka reporäntan igen om det skulle beövas. Under åren 2015-2019 hade Riksbanken en negativ reporänta.

Dagens besked var väntat då de flesta marknadsaktörer räknade med en oförändrad reporänta. 

Klockan 13.00 kan du chatta med riksbankschefen Stefan Ingves här på svt.se

Ställ dina frågor redan nu i  direktrapporten nedan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.