Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Stefan Sauer/TT/Malvina Britts/SVT

”Kan bli en dubbelsmocka för semesterbudgeten”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon, torsdag, kommer Riksbanken med ett nytt räntebesked. Den här gången kan Riksbanken tvingas höja räntan mer än vad de kanske skulle vilja. Orsaken: den svaga svenska kronan.

Den senaste tiden har den svenska kronan försvagats, och den som ska på semester utomlands i sommar kommer troligen att känna av förändringen i plånboken. Till exempel nådde euron rekord och står i skrivande stund i 11,75 svenska kronor.

Svag krona på semestern

Men det är inte bara semesterfirare som har anledning att bekymra sig. En svag krona kan även ställa till det genom att spä på inflationen, vilket ställer till problem för riksbankschefen Erik Thedéen. Hans jobb är är att hålla inflationen runt tvåprocentsmålet. Han har vid flera tillfällen sagt att han vill se en starkare krona – och det skulle man kunna åstadkomma genom att höja räntorna.

För de redan pressade hushållen skulle detta kunna innebära både en svag krona på semestern men också högre räntor.

– Det kan bli en dubbelsmocka för semesterbudgeten, säger Alexander Norén, SVT:s ekonomikommentator.

Vill du förstå hur allt hänger ihop – hör honom förklara hur sambanden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.