Algblomning är något som i grunden är naturligt för havsorganismerna växtplankton och cyanobakterier. Men på grund av övergödning har man kunnat se en ökning bland de giftigare algblomningarna på grund av cyanobakterier.
– Cyanobakterieblomningarna kommer igång vid en viss temperatur i vattnet. Cyanobakterierna trivs som bäst när det är stilla varmt väder, som också är sådant badväder vi själva tycker om, säger Ann-Turi Skjevik som är marinbiolog på SMHI.
Hur ser prognosen ut för helgen?
– Det kommer antagligen att öka. Så länge som vi har det stilla och varma vädret så ligger de kvar i ytvattnet.
Orsakar syredöda bottnar
Ett annat problem som cyanobakterierna bidrar med är de syredöda bottnarna i Östersjön.
– När cyanobakterier bryts ned förbrukas syrgas vilket dels leder till att cyanobakterieblomningen kan öka på igen. Men dessutom så frigörs svavelväte på bottnarna när det blir syrebrist vilket också är giftigt. De djur som kan fly lämnar området och de som inte kan fly, som sitter fast, dör. Det är ett jättestort problem med döda bottnar i Östersjön, som nu är lika stort som Danmark, säger Ann-Turi Skjevik.
Blomningen har nått Gotland
Den giftiga algblomningen, cyanobakterieblomningen, är just nu lite kraftigare söder och öster om Gotland samt söder om Ålands skärgård. I södra Östersjön är blomningen något svagare än så länge. Enligt SMHI:s prognoser ser man också en begynnande blomning från Västervik, längs med kusten upp till Stockholms skärgård.
– Riskerna för oss människor är att en av arterna är giftig. Jag skulle vara försiktig om jag skulle bada och gå in på Informationscentralen för Egentliga Östersjön och se hur det ser ut där jag är. Man ska vara försiktig så att man inte råkar få i sig kallsupar så man råkar dricka vattnet.
Hur många kallsupar är farligt?
– Jag rekommenderar inte att man tar någon kallsup överhuvudtaget, säger Ann-Turi Skjevik.