Rivstart för den politiska hösten med partiledardebatt

Uppdaterad
Publicerad

Efter riksdagens högtidliga öppnande på tisdagen rivstartar riksdagsåret idag med säsongens första partiledardebatt, en debatt som till stor väntas handla om gängkriminalitet men även om coronapandemin och försvaret.

Partiledardebatt

Statsminister Stefan Löfven sade att Socialdemokraterna nu är öppna för ny svensk folkräkning på en direkt fråga av Ulf Kristersson.

- Vi behöver ha koll på befolkningen, sade han..

Pinnat inlägg

Exakt klockan 09.00 kliver statsminister Stefan Löfven upp i riksdagens talarstol för debattens första anförande. Löfven är hårt pressad, både från höger och vänster, och väntas i debatten bland annat få frågor om hur regeringen ska tackla gängkriminaliteten och hur man har hanterat coronapandemin. Även försvaret och förändringar i arbetsrätten, de så kallade LAS-reglerna, spås bli heta ämnen i debatten.

– Den fråga där jag tror det kommer att hetta till mest är gängkriminaliteten, säger SVT:s politiska reporter Elisabeth Marmorstein.

Samtliga partiledare deltar i debatten med undantag av Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni som saknar riksdagsplats. Liberalerna företräds i stället av Johan Pehrson. Från Miljöpartiet, som har två språkrör, deltar Isabella Lövin.

Dagens partiledardebatt är också vänsterledaren Jonas Sjöstedts sista då han avgår som från sin post i slutet av oktober.

Nu avslutar vi direktrapporteringen från dagens partiledardebatt. Tack!

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson tog än en gång upp gängkriminaliteten och kritiserade regeringen för att inte göra tillräckligt.

- Det ska vara jobbigt att ha en kriminell livsstil, riktigt, riktigt jobbigt.

- Regeringen håller huvudet i sanden.

Statsminister Stefan Löfven uppmanade Åkesson att läsa de propositioner som regeringen lagt fram när det gäller bekämpningen av gängkriminaliteten.

- Då kommer Åkesson att se att mycket av de åtgärder han efterfrågar redan har gjorts eller på gång, inte allt men mycket.

Liberalernas Johan Pehrson frågade Ulf Kristersson om moderaterna kunde tänka sig att göra skolan statlig i stället för kommunal, något som enligt Pehrson skulle göra skolan mer resursjämlik.

- Vi behöver en bättre styrning av den svenska skolan.

Kristersson svarade att han inte tror att en ny styrning förändrar något för skolan.

- Jag tror inte att en gigantisk omorganisation är lösningen på skolans problem

Moderatledaren Ulf Kristersson kritiserade regeringen för att inte följa arbetslinjen och att inte se till att folk jobbar och inte går på bidrag.

Statsministern svarade att antalet invånare som får socialbidrag ökade kraftigt under Kristerssons tid som socialförsäkringsminister:

- Säger en man som antagligen är svensk mästare i ökning av socialbidrag, sade Löfven.

Jonas Sjöstedt frågade statsministern om han kan lova att regeringen inte lägger fram lagförslag i linje med LAS-utredningen om arbetsmarknadens parter inte lyckas förhandla fram förändringar av arbetsrätten?

Stefan Löfven svarade att LAS inte behöver förändras men ville inte lova något.

- Nu låter vi parterna förhandla och så tar vi det sen.

Stefan Löfven svarade regeringen har tillsatt fler poliser, även i glesbygden.

- Det är därför vi har fler poliser i vårt land, de nya poliserna anställs även i glesbygden, inte bara i storstäderna.

Annie Lööf frågade statministern vad han tänker göra åt att systematisk brottsligheten i glesbygden.

- Det är ett underbetyg att det kan ta 10 timmar innan en polisbil kommer efter en våldtäkt eller ett inbrott.

Statsministern svarade Kristersson:

- Vi tittar gärna på Danmark, men vi måste titta bredare. Moderaterna har en blind fläck - hur förklarar vi att unga leds in i kriminalitet?

Ulf Kristersson kritiserade statsministern för att inte vilja genomföra åtgärder mot kriminalitet som man genomfört i Danmark.

- Varför säger ni nej till dubbla straff för gängkriminella och visitationszoner?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.