Politisk oenighet om hur gängkriminaliteten ska lösas

Uppdaterad
Publicerad

Biträdande rikspolischef Mats Löfvings uttalande om släktbaserade nätverk som kommit till Sverige för att begå brott väcker politiska reaktioner. Moderaterna och Sverigedemokraterna efterlyser en hårdare utvisningspolitik, medan Vänsterpartiet vill se satsningar på utsatta områden.

När biträdande rikspolischef Mats Löfving intervjuades i Ekots lördagsintervju låg mycket fokus på polisens arbete med organiserad brottslighet.

– Just nu har vi minst 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige, så kallade klaner. De har kommit till Sverige, påstår jag, enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet, säger Löfving.

SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen twittrade efter intervjun att invandringen måste stoppas och det behövs en radikal utvisningspolitik. Något som även M ställer sig bakom.

– Vad som krävs nu är att rättstaten kliver fram på ett helt annat sätt än tidigare, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell i SVT:s Rapport, och efterlyser även strängare straff och större möjligheter till digital övervakning.

V: Regeringen har misslyckats

Vänsterpartiets Linda Snecker drar helt andra slutsatser.

– Polisen kan inte göra det här arbetet själv. Nu behövs resten av samhället. Vi måste ha en stark skola och en socialtjänst som finns där tillsammans med polisen. Här har regeringen misslyckats, säger hon.

Enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) jobbar regeringen aktivt med att komma till rätta med problemet. I ett uttalande till SVT skriver han det behövs fler poliser, nya verktyg, skärpta straff och ett myndighetsgemensamt arbete ”för att knäcka gängen”.

”Polisen gör sitt yttersta varje dag. Men det kommer inte att räcka. Fler måste nu lyssna på polisens budskap: hela samhället måste med”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.