Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robert F Kennedy kommer från en av världens mest kända och mytomspunna politiska familjer – The Kennedys

Robert F Kennedy Jr lämnar Demokraterna – blir oberoende presidentkandidat

Uppdaterad
Publicerad

Robert F Kennedy Jr utmanade Joe Biden i Demokraternas presidentval. Men nu lämnar han partiet och blir oberoende kandidat istället.

– Vi kommer förstöra valet för båda de andra partierna, säger han.

Mellan 500 och 1 000 personer hade samlats framför Independence Hall i Philadelphia, där USA undertecknade sin självständighetsdeklaration 1776. 

– Jag deklarerar min självständighet från Demokratiska partiet, sa Robert F Kennedy Jr från scenen, och lade till:

– Det var inget beslut jag tog lätt på.

Kennedy blir den femte i släkten att ställa upp i ett presidentval, mest kända blev hans far, tidigare justitieministern Robert F Kennedy Sr och hans farbror president John F Kennedy, som båda mördades på 60-talet.

Flera i Kennedys släkt har dock tagit avstånd från honom efter att han upprepade gånger kritiserats för att torgföra konspirationsteorier, bland annat om vaccinationer. I en intervju antydde han bland annat att covid19-viruset var designat så att det inte skulle drabba kineser och judar lika hårt som andra.

Kan “stjäla röster”

Som oberoende kandidat kommer Kennedy nu tävla mot både republikanernas presidentkandidat och mot Joe Biden. Bland demokrater finns en stor oro för att det här kan bli en mardröm för Biden, där Kennedy kan “stjäla” röster från Joe Biden.

Just nu är han ungefär lika populär bland Demokrater som bland Republikaner. Men med Kennedys familjehistoria, hans relativt progressiva politik och med Bidens impopularitet, så är sannolikheten större att han förstör för Demokraterna än för Republikanerna.

14 procent stöd idag

En opinionsmätning från Reuters visade förra veckan att när väljare tvingades välja mellan Joe Biden, Robert F Kennedy Jr och Donald Trump, som ju leder opinionsmätningarna i republikanernas primärval, så skulle 31 procent rösta på Biden, 14% rösta på Kennedy och 33% rösta på Trump.

– Jag har för avsikt att frånta båda partier maktens tyglar och istället ge dem till det amerikanska folket, sa Kennedy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.