Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: YURIY DYACHYSHYN/AFP/TT

Flera döda efter robotattack i Lviv

Uppdaterad
Publicerad

Minst tio personer dödades natten till torsdag efter att en rysk robot träffat ett bostadshus i Lviv i västra Ukraina. Ytterligare 42 personer har skadats och ett 60-tal lägenheter är obeboeliga.

Lvivs guvernör Maksym Kozytskyj skriver på Telegram att roboten träffade bostadshuset och även orsakade en brand.

”Brandmän, vårdpersonal och specialister från räddningstjänsten arbetar på platsen. Människor får den hjälp de behöver. Räddningsarbetare söker igenom rasmassorna”, skriver han.

Den största attacken hittills

Ukrainas statliga räddningstjänst skrev vid sjutiden på morgonen att man lyckats rädda sju personer och evakuera 64 från platsen. Roboten ska ha slagit ner mellan tredje och fjärde våningen på fyravåningshuset.

Enligt Lvivs borgmästare Andrij Sadovj är attacken den största mot Lvivs infrastruktur sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina inleddes. Borgmästaren har utlyst en två dagar lång sorgeperiod för offren i attacken, rapporterar det statliga ukrainska tv-bolaget Suspline.

Zelenskyj: ”Fienden kommer få ett svar”

Ukrainas luftvärn uppger på Telegram att man lyckades skjuta ner sju av tio kryssningsmissiler som avfyrats mot Lviv.

”Lviv. Konsekvenserna av den nattliga attacken av ryska terrorister. Tyvärr finns det skadade och döda. Mina kondoleanser går till de anhöriga! Fienden kommer få ett svar, ett kraftfullt sådant”, skriver president Zelenskyj i ett Telegram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.