Den ryska rubeln har förlorat mer än hälften av sitt värde och som SVT kunnat berätta shoppar ryssarna nu desperat vitvaror, bilar och lägenheter i desperata försök att göra sig av med pengar innan de tappar mer i värde.
Skämten haglar
Men mitt i all ekonomisk osäkerhet tar många även till humor för att tackla situationen. Skämten haglar på sociala medier. På det sociala nätverket Vkontakte, den ryska motsvarigheten till Facebook, finns flera grupper tillägnade rubeln. I en av dem kan man läsa den här roliga historien, med anledning av hur snabbt rubelkursen förändrats den senaste tiden:
– Kypar´n, kan jag få notan?
– Ok, det blir 1200 rubel.
– Hur kommer det sig? Jag beställde ju bara för 700!
– Men ni har ju ätit i 40 minuter!
I måndags, när rubeln föll handlöst till ett nytt bottenrekord, twittrade användaren @villagemsk en bild som påminde om att rubeln fortfarande kan tjäna ett syfte som toalettpapper. En annan person har tagit en 1.000-sedel och en 5.000-sedel och vikt dem på ett sätt att man kan läsa frasen ”Vad fan gör du?”, fritt översatt.
När man förra veckan fick 72 rubel för 1 euro spreds en bild på en falsk eurosedel. På sedeln står ”Euronasj” (Euron är vår) skrivet med kyrilliska bokstäver. Uttrycket anspelar på det i Ryssland populära uttrycket ”Krimnasj” (Krim är vårt) som spreds i sociala medier efter att Ryssland annekterat halvön. En liknande bild finns även med en Dollar-sedel, prydd av en leende Putin.
”Snäckskal ska ersätta rubeln”
Många har kommenterat det faktum att Putin upprepade gånger harklade sig under sin över tre timmar långa presskonferens som han höll i direktsändning på torsdagen. Det fick läraren Alla Gorkova från Sankt Petersburg att twittra:
”Kanske faller rubeln för att Putin är sjuk? Vladimir Vladimirovitj, krya på er!”
Och så här twittrar en användare som kallar sig @twitted_knitter:
”En del tror att euron kommer att nå kursen 100 rubel till januari. Det är struntprat. Till januari har Ryssland avskaffat rubeln och gått över till snäckskal från Krim”.
Andra skämt är mycket ambitiösa. Som ett videoklipp som berättar historien om rubelns fall, liknad med filmen Titanic.
Samtidigt har en ny sajt (zenrus.ru) poppat upp där den som vill kan följa rubelkursen och samtidigt lyssna på lugnande musik.
Statlig tv skämtar
Men det är inte bara på sociala medier som det skämtas om det ekonomiska läget. Det gör även statlig rysk media. Som i tisdags när programledaren Ivan Urgant i sitt underhållningsprogram i statliga Kanal 1 lanserade en ny röststyrd tjänst där användarna kan ställa frågor om rubelkrisen och få svar. Allt är naturligtvis fejk, men tanken är densamma som äkta röststyrda tjänster som Google Now och Apples Siri.
I sketchen frågar Ivan Urgant bland annat sin telefon om vart han ska åka under nyårsledigheten i år. Ingenstans, blir svaret från röstsyntesen. Och när han frågar om adresserna till årets allra trendigaste nyårsfester i Moskva poppar tre adresser upp där socialt utsatta kan få stöd. Och telefonen kan inte ge ett bra svar på hur rubelkursen kommer se ut i morgon utan tycker att Ivan hellre borde titta på bilder av gulliga katter, läsa grötrecept eller lära sig vika handdukar till svanar. Hela sketchen kan ses här (på ryska).