Stommen i svenska marinen är fem korvetter (Visby), två ubåtar (Gotlandsklass) och signalspaningsfartyget Orion, samt ytterligare ett antal fartyg och radar som skapar en lägesbild.
Flygningar
Havsövervakning sker bland annat med Nato-länders ubåtsjaktflygplan Poseidon P-8. Natos övervakningsflygplan AWACS flyger även regelbundet i Östersjöområdet.
Fast bevakning
De fasta bevakningssystemen under vattnet omgärdas dock av hög sekretess. Under kalla kriget lades linjer med undervattens-mikrofoner (SOSUS) ut i delar av Östersjön, vilket SVT rapporterat.
Då kunde svenska och utländska myndigheter identifiera enskilda över- och undervattensfartyg, eftersom varje fartyg har ett ”fingeravtryck” – ett unikt ljud. Viktiga pusselbitar i utredning av främmande undervattensaktivitet.
Enligt experter SVT Nyheter varit i kontakt med lades SOSUS i Östersjön sannolikt i ”malpåse” när kalla kriget tog slut. Sedan dess har modernare system utvecklats. Det är dock en statshemlighet om nya system placerats ut eller om de äldre underhållits.
Det amerikanska systemet SOSUS lades först ut i Stilla havet och Atlanten, enligt USA:s marinkommando.
Aktivitet upptäcks
Försvarsmakten har bekräftat för DN att marinens fartyg under två dygn befann sig nära områden där Nord Stream 1 och 2 senare utsattes för sabotage. Marinen uppger på tisdagen att den inte noterat ökad militär aktivitet i Östersjön under senaste veckan.
– Det har varit ett stort intresse för Östersjön redan långt innan, då olika nationer haft sina fartyg inne. Kopplat till själva gasledningen så är det mest svenska och danska örlogsfartyg som opererar. Vi har inga indikationer att någon annan skulle visa något intresse just nu.
Har Ryssland flyttat fram sina positioner?
– Jag kommenterar inte vad vi vet och vad vi inte vet, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef vid marinen.