Så blir en stat erkänd

Uppdaterad
Publicerad

En stat blir inte självständig bara för att dess regering säger det. Vissa kriterier måste uppfyllas innan den erkänns av andra länder.

Tre kriterier

Enligt folkrätten är de kriterier som urskiljer en stat ett eget territorium, en befolkning och en regering som utövar kontroll över befolkningen.

Inom EU finns sedan början av 1990-talet ytterligare ett krav, att staten följer mänskliga rättigheter.

Måste inte erkänna

Det finns inget som säger att man måste erkänna en stats självständighet bara för att den uppfyller kriterierna. Samtidigt kan stater som inte uppfyller dem erkännas.

– Till exempel blev Kroatien och Bosnien erkända som stater innan de uppfyllde kriterierna, eftersom det sågs som en viktig politisk markering mot Serbien, säger Pernilla Nilsson som är folkrättsjurist vid Stockholms universitet.

Regeringen fattar beslut

Själva processen för hur man godkänner en stats självständighet är relativt enkel. I Sverige fattas beslutet av regeringen, ibland efter att man rådgjort med utrikesnämnden.

Därefter meddelar regeringen staten att man erkänt den.

– Det är ingen omfattande procedur, sällan mer än vad som ryms ett A4-papper, säger Erik Wennerström på UD.

Den senaste stat Sverige erkände som självständig var Montenegro, 2006.

Boel Holm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.