För några veckor sedan började det brinna i skogen nordväst om Mönsterås i Kalmar län. När branden pågått i några timmar beskrevs den som ett ”monster”.
– När jag kom på plats var det väldigt hektiskt, det brann med full kraft, säger Jan Karlsson, ställföreträdande räddningschef vid räddningstjänsten i Oskarshamn.
Totalt brann drygt 100 hektar skog och mark. Men det hade kunnat bli mycket värre.
– Det hade lika gärna kunnat sluta med 500 hektar, säger Jan Karlsson.
Fick tidigt hjälp utifrån
Tack vare att man snabbt kallade in stora resurser gick det att hålla begränsningslinjerna.
– Det kändes konstigt när det rullade in brandbilar från orter på andra sidan Sverige, men det var helt avgörande, säger Jan Karlsson.
Förutom brandbilarna fick de också stöd av både vattenbombande helikoptrar och skopande flygplan.
Att i ett tidigt skede be om hjälp från andra och våga sätta in stora resurser direkt är en del av den nya taktik som MSB tagit fram.
– Tanken är att stoppa skogsbränderna innan de blir för stora och vi märker redan att allt fler räddningstjänster vänder sig till oss och ber om stöd, säger Roger Gustafsson vid MSB.
År av eftersatt beredskap
Efter skogsbränderna i Västmanland år 2014 och Jämtland år 2018 pekade utredningar på att svensk beredskap varit mycket bristfällig.
Då hade Sverige inga egna skopande flygplan, för få helikoptrar med släckutrustning och bara hälften så många depåer med skogsbrandsutrustning som utredaren ansåg att det behövdes.
Idag finns det 24 depåer med utrustning, vilket är nästan dubbelt så många som år 2018. Sverige har tillgång till fyra skopande flygplan och minst tio helikoptrar med släckutrustning under skogsbrandssäsong.
Varför har det dröjt så lång tid att få detta på plats?
– Det viktiga är att vi har lärt oss av de här händelserna. Stora händelser leder till att systemet förstärks och det är något väldigt bra, säger Roger Gustafsson.
– Hade det gått snabbare hade det varit bättre, men vi får vara glada att vi närmar oss målet nu, säger Jan Karlsson.
HELA LISTAN: Här är resurserna som kan sättas in
Helikoptrar
Under skogsbrandssäsongen ska det finnas tillgång till minst tio släckande helikoptrar. Helikoptrarna kan placeras i beredskap i de områden där det är högst risk för skogsbrand.
Helikoptrarna är utrustade med behållare som rymmer mellan 500 och 1750 liter vatten.
Flygplan
Totalt har Sverige tillgång till fyra mindre skopande flygplan. De är stationerade på Skavsta flygplats i Nyköping men kan även användas för att släcka bränder i andra EU-länder.
Flygplanen är av modellen Air Tractor AT-802 Fire Boss och kan släppa 3000 liter vatten åt gången.
Skogsbrandsdepåer
Totalt finns 24 depåer utplacerade på 14 orter. Varje depå består av tre containrar.
Varje depå innehåller till exempel 23 kilometer brandslang, en sexhjuling, pumpar, motorsågar, bränsle och vattenspridare.
Källa: MSB / HeliAirSweden