Framtidsjobb – se tre jobb som väntas behövas
Den senaste tiden har artificiell intelligens diskuterats flitigt och tekniken har lyfts fram som både ett hot och en möjlighet inom flera områden.
– Jag sticker ut hakan nu och säger att detta är lika stort som när bokpressen kom på 1500-talet, säger Hedvig Kjellström, professor i datavetenskap vid KTH.
Att kunskaper kring AI efterfrågas allt mer syns hos Arbetsförmedlingen.
– Man ser att nya kompetenser kopplade till AI efterfrågas allt mer i våra jobbannonser. ”Automatiserade analyser” och ”maskininlärning” är ord som förekommer mer, säger Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Jobb med goda framtidsutsikter
Flera av de framtidsyrken som Kerstin Eriksson och Hedvig Kjellström pekar ut är kopplade direkt till AI; maskininlärning, it- och datasäkerhet och projektledare. Men de ser också att det kommer finnas en efterfrågan av yrken som utnyttjar människans unika potential – känslor.
– Människor är bättre på att vara empatiska – så yrken som terapeut eller personlig coach kommer att behövas, säger Hedvig Kjellström på KTH.
Mer utbildning krävs
Redan nu råder det arbetskrafts- och kompetensbrist inom vissa it- och datayrken. Samtidigt står många människor helt utanför arbetsmarknaden. Yrkesgrupper som hittills inte behövt långa utbildningar förväntas behöva göra mer komplexa och analytiska saker i framtiden, och konkurrensen om de enkla jobben kan hårdna.
– Maskinoperatörer inom industrin är ett sådant exempel. Det kommer att finnas färre jobbtillfällen men rollen kommer att vara mer utvecklad, säger Kerstin Eriksson på Arbetsförmedlingen.
– Det finns redan nu ett glapp mellan vad som efterfrågas och den kunskap som finns bland arbetssökande. Det glappet kan förstärkas, säger Hedvig Kjellström.