• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gunilla von Platen Foto: SVT

Så mycket coronarestriktioner tål svensk ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade finansminister Magdalena Andersson en ekonomisk prognos som spår att Sveriges ekonomi backar med 6% i år. John Hassler, professor i nationalekonomi vid Stockholms Universitet tror inte det räcker.

– Det blir snarare ett BNP-fall kring 10%, säger han i SVT:s Ekonomibyrån.

Företagsledaren Gunilla von Platen beskriver i programmet den verklighet för företagare som ligger bakom sådana siffror.

– Det har varit ett blodbad där ute. Dagligen har folk ringt mig och gråtit och sagt att ”hela mitt livsverk är totalt bortblåst”. Det har varit enormt tufft, och är fortfarande tufft.

Ekonomibyrån

Allt sedan krisen började, och särskilt nu när världen börjar öppna upp igen, diskuteras det om restriktionerna som sänkt ekonomin varit för hårda eller inte. Rädda liv nu eller liv sen? Där ”sen” innebär det mänskliga lidande som följer med arbetslöshet, och i vissa delar av världen – svält.

Johanna Möllerström, professor i nationalekonomi vid George Mason University i Washington, är beteendeekonom och konstaterar att det är förståeligt att man har lättare att reagera på de faror som är påtagliga just nu, framför de som väntar sen.

– Liv står mot liv. Naturligtvis ska vi som människor känna väldigt starkt för liv just nu. Men när politiker ska fatta beslut så måste de ha båda perspektiven samtidigt.

Förena det ekonomiska och epidemiologiska

John Hassler har tillsammans med andra forskare tagit initiativ till forskning kring hur man kan förena ekonomiska modeller med epidemiologiska, för att hitta de åtgärder som minskar smittspridning utan att orsaka ekonomin onödig skada. Han tycker det perspektivet saknats i regeringens arbete, där han menar att man agerat planlöst.

– Det borde finnas en centralt placerad krisgrupp under ledning av statsministern som kan tillföra både ekonomisk och epidemiologisk kompetens så att rätt avvägningar kan göras. Det finns i andra länder, exempelvis i Norge och Danmark, men inte i Sverige.

Ekonomin styrs nu nästan helt av pandemin. De små ljusglimtar som dykt upp på sistone om inte fullt lika katastrofal arbetslöshet i USA som befarat, och något bättre läge i Sverige än resten av EU, kan snabbt mörkna igen om det kommer en andra smittovåg med nya nedstängningar. Men Gustaf Arrhenius, vd på Institutet för Framtidsstudier tror att vi kommer agera annorlunda då.

– Absolut! Det har redan skett en tillvänjning. Det är nu större krav på normalitet och lägre acceptans för långtgående åtgärder och konsekvenser. Människor kommer inte acceptera lika stora ingrepp igen.

Se Ekonomibyråns avsnitt ”Vad kostar du?” om hur man sätter ett pris på räddade liv och förstörd ekonomi. SVT Play från 19.00 och SVT2 22.15 torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet