– Fukt med efterföljande värme har fått stickmyggorna att kläcka i massor, lokalt kan det bli rena infernot, varnar Yngve Brodin, myggexpert på Naturhistoriska riksmuseet. Foto: TT arkiv/SVT

Så ser myggläget ut i midsommar

Publicerad

Jämte sill och jordgubbar torde myggor vara ett av de mest givna inslagen i ett svenskt midsommarfirande. I år kan blodsugarna vara ännu fler än vanligt, varnar myggexperten Yngve Brodin på Naturhistoriska riksmuseet:

– Fukt med efterföljande värme har fått stickmyggorna att kläcka i massor, lokalt kan det bli rena infernot.

Myggen finns där hela tiden, men det är under midsommarfirandet, då många människor ger sig ut i det gröna, som gemene man upplever dem som ett problem. Och i år kan de vara ovanligt talrika, åtminstone lokalt.

Mängden mygg varierar lokalt, men klassiska ”mygghål” är de ofta översvämningsdrabbade områdena längs Dalälven och Klarälven, där det även bor mycket folk. Typiska tillhåll för olika arter av översvämningsmyggor, vars ägg kan uthärda flera års torka i väntan på nästa översvämning.

Jagar i solsken

– Många människor som kanske inte är i naturen så ofta uppfattar översvämningsmyggan som aggressiv eftersom den söker blod även i solskenet mitt på dagen och försöker sticka direkt utan att irra omkring först, säger Yngve Brodin.

Skogsmyggen håller sig däremot i stillhet i skuggan under de ljusaste timmarna och ger sig inte ut på nattlig jakt förrän det börjar skymma.

Talrikast är myggorna på platser i närheten av sankmarker, något som kan vara bra att tänka på när man planerar sin midsommar. Den som prioriterar ett firande med få mygg bör leta efter torrmarker – en klassisk tallhed är ett typiskt exempel.

– Blåsiga platser är också lämpliga val om man ogillar mygg. De är ganska dåliga flygare och är det mycket vind får de problem, både att lokalisera dig och att ta sig intill för att stickas.

Tar sig långt

Hanmygg nöjer sig med blomnektar som föda, det är bara honorna som sticks. Myggorna behöver näringen från blodet för att kunna producera ägg, och hittar de inget lämpligt offer i sin närhet kan de kan flyga upp till en halvmil för egen maskin för att hitta ett.

Finner de ändå ingen föda finns ytterligare ett knep att ta till, berättar Yngve Brodin:

– Då flyger de högre upp i luften för att ta hjälp av vinden. Myggor som i forskningssyfte gjorts svagt radioaktiva har dykt upp 60-70 kilometer från den plats där de släpptes ut.

Så minskar du risken att bli myggbiten

  • Ha gärna ljusa kläder. Myggen vilar på mörka platser, och därför dras de till mörka kläder. Ha inte heller för åtsittande plagg, då kan myggen sticka igenom tyget.
  • Drick inte alkohol. Då öppnas de kapillära blodkärlen och huden börjar utstråla mer värme och dofter som gör att myggan har lättare att upptäcka dig.
  • Använd myggmedel med dofter som myggorna inte gillar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.