Debatt om hur Sverige ska bli rökfritt? Foto: SVT

Så ska Sverige bli rökfritt

Uppdaterad
Publicerad

Ska det vara slutfimpat i Sverige 2025? Det tycker regeringen som vill ha exponeringsförbud på cigaretter och lagstifta om fler rökfria allmänna platser. – Rökningen tar 12.000 liv per år och kostar 30 miljarder per år. Vi måste få ner rökningen, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

I år är det elva år sedan rökförbudet på krogen infördes. Nu vill regeringen lagstifta om fler rökfria miljöer. Något som Kristdemokraterna inte håller med om.

– Vi vill få ner rökningen men vi kan inte förbjuda rökning i utomhusmiljöer. Det måste människor själva ta ansvar för, säger Emma Henriksson (KD), gruppledare i riksdagen och ledamot i socialutskottet.

Tobacco Endgame

I dag skriver regeringen under ”Tobacco Endgame” vilket är en sammanslutning som arbetar med målet om ett rökfritt Sverige 2025.

– Det här innebär att vi tar upp kampen om rökningen. Vi vill se en rad åtgärder som att ta bort smaker på cigaretter, se över exponeringsförbud i butik och se mer neutrala tobaksförpackningar,  säger Gabriel Wikström (S).

Vidare har regeringen tillsatt en tobaksutredning som utreder frågan om fler rökfria miljöer som lekplatser, busskurer och perronger. Utredningen väntas vara klar i mars i år.

Passiv rökning

– De som inte röker ska inte behöva bli utsatta för passiv rökning och vi vill få bort rökningen på så många platser som möjligt, säger han.

Emma Henriksson håller inte med.

– Det förebyggande arbetet är oerhört viktigt. Åldersgränsen är viktig på cigaretter. Men ibland kan det som verkar som en bra idé få andra konsekvenser. Neutrala cigaretter kan till exempel leda till ökad smuggling, säger hon.

Enligt Gabriel Wikström måste man se till helheten.

– För att få ner antalet cancerfall då måste vi ta fram hela paletten. Vi vet att många av dem som röker vill sluta. Vi måste få ner exponeringen av cigaretter på så många sätt som möjligt.

Eget ansvar

Kristdemokraterna har själva tillsatt en utredning om rökning i utomhusmiljö. Enligt Emma Henriksson har den utredningen inte kunnat påvisa att passiv rökning utomhus leder till negativa hälsoeffekter.

– Vi människor har ett eget ansvar för våra liv. Jag som politiker kan inte reglera allt folk gör, säger hon.

Gabriel Wikström håller inte med.

– Vi som politiker har ett ansvar och ta till det vi har till buds. Vi måste leda utvecklingen och ta krafttag mot rökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.