Inlinesåkare, Oliver Eriksson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 2 augusti förväntas Oliver Eriksson rulla in i Ystad. Foto: Tetris Eriksson

210 mil för Börje Salming: ”En förebild som aldrig gav upp”

Uppdaterad
Publicerad

På inlines, guppiga vägar, mygg, knott och väder. Oliver Eriksson räds inte de 210 milen som ska tillryggaläggas mellan Kiruna och Ystad. En utmaning i syfte att samla in pengar till ALS-forskningen.

Solen gassar och termometern visar nästan 25 grader varmt när Oliver Eriksson beger sig från Börje Salmings familjehem i Kiruna, på inlines. Framför honom ligger 210 mil asfaltsväg och 20 dagar med väder innan han rullar in i målet i Ystad.

-Även fast han spelade långt innan jag började spela, så har man ändå haft han som en förebild, han har levt kvar som den starka spelaren som aldrig gav upp, säger Oliver Eriksson.

Pengar till ALS forskningen

Oliver Eriksson resa genom Sverige är till fördel för ALS forskningen. I november 2022 avled Börje Salming i sjukdomen ALS. Samma sommar startade vänner och familj Börje Salmings ALS-stiftelse, i syfte att hitta en behandling mot sjukdomen som drabbar mellan 200–250 personer årligen.

– Jag är helt övertygad om att Börje skulle vara jätteglad över att vi gör det här och det är Börje själv som har myntat ordspråket, vi måste ta tag i den här skiten, säger storebror Stig Salming.

Kändisar utmed vägen

Oliver Eriksson medger att milen börjar kännas i benen även om formen är god.

– Första två dagarna gick bra, sedan i början på den här dan har det gått lite tyngre, delvis på grund av att det har varit blött på vägarna, så man har halkat lite grann.

Men meriterat sällskap väntas utmed de 210 långa milen. I Östersund kommer längdskidåkaren Frida Karlsson, skådespelaren Pelle Holmström och Inge Hammarström i tv-serien Börje – the Journey of a Legend, att åka tillsammans med Oliver.

– Börje var en tränad person så han hade nog inte varit främmande för att själv prova att åka, avslutar Stig Salming.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.