I måndags meddelade de fyra samebyarna – Ran, Sirges, Unna Tjerusj och Baste, att de ska stämma staten, vilket Talma sameby tidigare också har gjort.
Samebyarna anser att de har ensamrätt att upplåta småviltsjakt och fiske ovanför odlingsgränsen och att samma rätt gäller alla samebyar i Lappland.
På tisdagskvällen höll samebyarna en gemensam presskonferens med Svenska Samernas Riksförbund (SSR).
– Förhoppningen att Girjasdomen skulle leda till ny lagstiftning för andra samebyar har än så länge grusats och tålamodet har tagit slut att vänta, säger advokaten Peter Danowsky, som förde samebyns talan även i Girjasmålet.
”Viktigt uppdrag”
Till SVT Sápmi utvecklar han varför han tagit på sig uppdraget.
– Det är ett viktigt uppdrag, det handlar om minoritetsskydd, mänskliga rättigheter och en intressant juridisk fråga. Allt det hade vi redan i högsta domstolen och det som tillkommer nu är att de politiska krafterna inte har följt högsta domstolens dom och då får vi använda domstolarna igen för att se till att det blir rätt.
Girjasmålet tog över tio år att få en dom i men han hoppas att det här ska gå betydligt fortare.
– Jag hoppas på en kort process och att staten medger talan därför att förhållandena är sådana som att det högsta domstolen kommit fram till gäller även dessa fyra byarna.
”Ser inget annat val”
Mikael Kuhmunen, ordförande, Sirges sameby, menar att man inte har något annat val än att stämma staten.
– När politiken inte vill följa lagen, då ser vi inget annat väl än att stämma staten, säger han och berättar att man dock inte har det ekonomiska klart.
– Det blir ett senare problem, vi har i nuläget inte finansiering för en lång process men vi får hoppas att det inte blir det.
Silja Jonsson Marklund, styrelseledamot Rans sameby, om beslutet:
– Vi har inväntat politiken men det sker ingenting i Sápmi eller i Sverige och det är en ohållbar situation.
SVT Sápmi har sökt Justitiekanslern som inte vill kommentera ännu och Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).
Girjas-domen
2009 stämde Girjas sameby, med stöd av Svenska samernas riksförbund, staten. Det handlade om vem som ska ha upplåtelserätt till småviltsjakt och fiske på samebyns områden.
Staten yrkade att det är den, i form av markägare, som har rätt att bestämma över jakt och fisket, medan samebyn enbart har rätt att utöva jakt och fiske.
Girjas å sin sida yrkade att samebyn har bättre rätt än staten till jakten och fisket, och att de därmed ensam ska äga upplåtelserätten till den. Det är en rättighet som de anser tillkommer genom urminnes hävd, en juridisk rätt som bygger på att man under lång tid har brukat marken.
Efter en elva år lång process vann till sist Girjas sameby mot staten i högsta domstolen.