• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anne Lajla Utsi har blivit invald i styrelsen till EFA. Foto: Adam Karls Johansson/Sameradion.

Anne Lajla Utsi invald i Europeiska filmakademins-styrelse

Uppdaterad
Publicerad

Hon är sedan tidigare vd för Internationella Samiska Filminstitutet.

Nu har Anne Lajla Utsi även blivit invald i styrelsen i Europeiska filmakademin.

– En utsedd samisk plats i EFA:s styrelse visar värdet av samisk film i Europa, säger hon.

Anne Lajla Utsi är vd för Internationella Samiska Filminstitutet.

Nu har hon också blivit invald i styrelsen hos Europeiska filmakademin (EFA).

De bildades 1987 och delar ut årliga priser kallade European Film Awards och är det viktigaste nätverket inom det europeiska filmlandskapet.

– Jag är mycket glad och EFA är en viktig arena i den europeiska filmindustrin. Mitt arbete som styrelseledamot i EFA kommer att stärka vårt internationella nätverk och den samiska filmens framträdande plats i filmbranschen i Europa, säger Utsi i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Visar värdet av samisk film”

– EFA:s styrelses uppgift är att främja europeisk film, och det kommer att bli mycket spännande att delta i detta arbete.

Styrelsemedlemskapet är på två år, 2024-2026 och EFA har 19 styrelseledamöter som representerar 15 olika regioner.

– En utsedd samisk plats i EFA:s styrelse visar värdet av samisk film i Europa. Den visar på den samiska filmindustrins betydelse och värde på internationell nivå. Det är mycket viktigt att samiska filmers och filmskapares röst är attraktiv i den europeiska filmbranschen, säger Utsi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.