• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Anne Nuorgam, ordförande i FN:s permanenta forum för urfolksfrågor. Foto: SR Sameradion

Anne Nuorgam: Ekonomisk ersättning tvingar staterna att ändra sin politik

Publicerad

Kanadas kompensation till urfolken har betydelse för det samiska folket. Det menar ordföranden i FN:s permanenta forum för urfolksfrågor, Anne Nuorgam.

Kompensationen på 40 miljarder kanadensiska dollar, motsvarande ca 292 miljarder svenska kronor, riktas mot barn och familjer i Kanada.

Anne Nuorgam menar att sanningskommissionerna i Norge, Finland och Sverige behöver se på om sådana ersättningar är möjliga här också.

– Pengar är det absolut sista steget i sådana här processer, men ersättningar i form av pengar har stor kraft eftersom det tvingar staterna att ändra sin politik, säger Anne Nuorgam, som förutom ordföranderollen i Permanent Forum, är chef för Samerådets människorättsavdelning.

Hör henne berätta mer i Sameradions intervju

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.