Utställningen Arctic Highways är öppnad i New York. Längst ut till höger, konstnären Tomas Colbengtson som både ställer ut sin konst och är en av dem som har kurerat utställningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utställningen Arctic Highways är öppnad i New York. Längst ut till höger, konstnären Tomas Colbengtson som både ställer ut sin konst och är en av dem som har kurerat utställningen. Foto: Stefan Karlsson

Colbengtson: ”Vi vill höja statusen på urfolkskonst”

Uppdaterad
Publicerad

Konsten i utställningen Arctic Highways visar hur livssituationen är för urfolk i det arktiska området. I lördags öppnades utställningen på Scandinavia House i New York där nio samiska konstnärer är med och ställer ut sin konst. Utställningen är samordnad med FN:s permanent forums konferens som startade i måndags.

På Scandinavia House i New York öppnades på lördagen utställningen Arctic Highways. Det är en urfolksutställning med nio samiska konstnärer, två från Kanada och en konstnär från Alaska. Utställningen har curerats av fyra samiska konstnärer. En av utställarna är Tomas Colbengtson.

– De frågor som vi lyfter främst i de här konstverken, det är urfolksfrågor men det är en stor del av utställningen att kunna höja statusen på urfolkskonst, men det är också ett läkande av sår som vi har fått av kolonisationen.

Urfolkskonferens startskottet till utställningen

Arctic Highways startade med att Tomas Colbengtson kontaktades av en urfolkskonferens i Japan 2017, som ville ha urfolkskonstnärer till sin konferens. Genom sitt nätverk satte Colbengtson samman en grupp urfolkskonstnärer som ställde ut under konferensen och det var startskottet till utställningen.

– Det fanns ett behov att presentera urfolkskonst och scener för urfolkskonstnärer att ställa ut.

New York är som en smältdegel, här finns alla människor. Dels finns det ju urfolk här närvarande, i USA och Kanada, så en stor del av utställningen är att kunna höja statusen för urfolkskonst. Det är snarlika situationer oavsett Alaska, Kanada, USA, Sibirien, det är samma historia, språkförbud och religionsförbud och annekterande av land.

En av de andra samiska konstnärer på plats i New York är textilkonstnären Britta Marakatt Labba.

– Jag har valt att visa två avlånga bilder och två skulpturer. De avlånga bilderna visar vad som sker i Sápmi, att mer och mer mark grävs upp och för oss minskar våra marker. Jag har också valt att visa bilder om klimatförändringar som är väldigt aktuellt nu. Här i storstan tänker inte människor på det på samma sätt som vi i det arktiska området gör.

Utställningens turnéplan

Utställningen Arctic Highways finns att se i New York fram till 21 juli och därefter turnerar den vidare till Seattle 11 aug-nov 2023, därefter till Minneapolis februari-april 2024, Santa Fe augusti-oktober 2023. Efter det kommer den över Atlanten till Europa och finns att se i Paris och Florens under 2025. Utställningen avslutas i Snåsa och Granö under 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.