Personer i samiska dräkter och prästkappor i en kyrksal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska kyrkan bad det samiska folket för andra gången om ursäkt i Luleå domkyrka. Skogsförvaltningen var en av de frågor som samer i samtal med kyrkan lyfte som viktiga. Foto: SVT/Adam Berlin

Svenska kyrkan bad samerna om ursäkt i Luleå domkyrka

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången ber nu Svenska kyrkan om ursäkt till samiska folket. Den här gången gör ärkebiskopen Antje Jackelén det på plats i Sápmi i Luleå domkyrka.

– Detta erkänner vi i dag. Och för detta ber jag å svenska kyrkans vägnar om ursäkt, säger hon det kyrkan genom historien har utsatt samer för.

Gudstjänsten på söndagförmiddagen inleddes med klockringning för att sedan fortsätta med samiska vittnesmål.

”Vårt levnadssätt var inget värt”

Nils Henrik Sikku är en av flera som vittnar under gudstjänsten. Han pratar om nomadskolorna.

– Vårt levnadssätt var inget värt. Vi lärde oss att skriva och tala på främmande språk. Läsa bibeln, sjunga psalmer rabbla kungars rövartåg utantill, säger han.

Han fortsätter:

-  Vi stängdes in på internat där vettet skulle bankas in. Vi matades med främlingskap istället för ärvda nyttigheter. Vi blev inhägnade, stukade, tystade.

”Vågade inte berätta för sina barn”

Julia Rensberg, styrelseledamot i Sáminuorra, talar om hur koloniseringen och tvångskristnandet påverkar samer än i dag.

– Det söks efter en samisk identitet som har försvunnit en eller två generationer bakåt. Många har inte vågat berätta för sina barn om sin samiska uppväxt. Vi måste lära oss mer om historien för att kunna läka, säger hon.

Hon pratar om historien och hur Svenska kyrkan tagit samisk mark och än i dag använder den.

– Så länge kyrkan anser sig ha rätt att bestämma om samiskt territorium, så länge låter man koloniseringen fortsätta, säger hon.

”Har varit inkrökta i oss själva”

Efter vittnesmålen ber ärkebiskop Antje Jackelén om ursäkt.

– Vi har varit inkrökta i oss själva, inte stått rakryggade mot rasism och maktmissbruk. Våra ryggar är krökta av den skuld som vi bär. Vi har lagt orättfärdiga bördor på er. Vi har tryckt ner era förfäder och förmödrar med skam, säger hon.

Hon talar bland annat om både nomadskolorna och om lappolitiken.

– Det gjorda kan vi inte göra ogjort. Men vi kan känna ånger över vår delaktighet. Över vår oförmåga och ovilja att ta in sanningen och mötas i ögonhöjd. Som den felande parten vill vi erkänna vårt moraliska ansvar och åta oss att tillsammans arbeta för rätt och rättfärdighet.

Sedan bad hon alla som inte är samer att resa sig i kyrkan för att tillsammans be om ursäkt. Biskopar läste även upp de åtta punkter som Svenska kyrkan har lovat åta sig efter ursäkten.

Det här åtar sig Svenska kyrkan

  • Förkunna evangelium på samiska och på ett för samer kulturellt relevant sätt med respekt för samisk andlig och kyrklig tradition.
  • Synliggöra samisk andlighet, teologi och kyrklig tradition inom Svenska kyrkan.
  • Bidra till att stärka och revitalisera de samiska språken i Svenska kyrkans verksamhet.
  • Öka kunskapen och medvetenheten om kyrkans historiska relationer och övergrepp mot samerna och konsekvenserna av detta.
  • Öka kunskapen om och respekten för urfolksrättens principer inom Svenska kyrkan och i samhället.
  • Öka samers inflytande och delaktighet i Svenska kyrkan.
  • Stärka samiska barn och unga i deras identitet och andliga utveckling.
  • Främja gränsöverskridande samiskt kyrkoliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.