Resan startade i februari 2020.
Det var då klimatorganisationen Aurora bestämde sig för att stämma svenska staten för att inte behandla klimatkrisen som en kris.
2022 lämnades stämningen in av en privatperson och runt 300 barn och unga anslöt sig till grupptalan.
”Svenska staten gör motsatsen”
Tingsrätten i Nacka skickade frågan vidare till Högsta domstolen som skulle ta ställning till om fallet överhuvudtaget kunde tas upp i en svensk domstol.
Och i veckan kom svaret med ett tydligt nej.
– Jag blir stressad för vetenskapen är glasklar, vi måste ställa om våra samhällen i en större omfattning än någonsin tidigare, säger Ida Edling, talesperson samt juridisk- och vetenskaplig koordinator på Aurora.
Organisationen menar att staten, med stöd i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, måste göra sin andel av det globala arbetet för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 °C jämfört med förindustriella nivåer.
– Svenska staten gör motsatsen genom orättvist höga utsläpp som eldar på klimatkrisen, säger Ida Edling.
Andra krav om talan förs av en förening
Men trots att den här grupptalan nu inte kommer prövas i domstol så ger inte Aurora upp. Högsta domstolen utesluter inte att staten skulle ha kunnat ställas inför rätta om det hade gjorts i en annan form.
Stämningen är inskickad av en privatperson. För att en enskild ska kunna driva en sådan här fråga i domstol är kraven högt ställda. Men domstolen konstaterar samtidigt att talan kanske hade prövats om den i stället hade lämnats in av en förening.
”Om talan i stället förs av en förening, som uppfyller vissa krav på bland annat representativitet och lämplighet, tillämpas inte dessa höga krav”, skriver domstolen.
”Behöver analysera detaljerna”
Det tar Aurora fasta på. De undersöker nu möjligheterna för hur de ska gå vidare för att återigen ställa staten inför rätta.
– Vi behöver analysera detaljerna i beslutet innan vi kan välja precis vilken juridisk väg vi kommer gå men Aurora kommer att fortsätta febrilt kämpa för att förhindra planetära kollapser och att få svenska staten att ta sitt juridiska ansvar, säger hon.
Hon fortsätter:
– Vi vet att vi behöver ställa om våra samhällen mer än någonsin tidigare i historien och vi behöver göra det oerhört fort. I det läget så duger det inte att makthavare kan kränka våra mänskliga rättigheter oifrågasatta.