Det blir återigen nej till gruvan i Storuman, med hänvisning till rennäringen. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Bergstaten säger nej till fluoritgruva i Storuman – igen

Publicerad

Det blir återigen nej till en fluorit-gruva vid Kyrkberget i Storuman. Detta trots regeringens önskan, rapporterar  Sveriges Radio Ekot .

Det är Bergstaten som avgjort frågan och nu gett avslag.

– För att vi ska kunna fortsätta ha en rennäring i det här området kan man inte ge tillstånd till den här gruvan, säger bergmästaren Helena Kjellson till Ekot.

Regeringen rev upp beslutet

För ett år sedan rev regeringen upp Bergstatens beslut att stoppa floritgruvan i Storuman. Enligt regeringen skulle gruvintresset väga tyngre mot rennäringen, genom att större ytor räknas som riksintresse för värdefulla ämnen – så att all mark som behövs – även för industribyggnader och annat – tas med.

Banar väg för fler gruvor

Näringsminister Ebba Busch säger till Ekot att Bergsstaten har ansvar för beslutet, och att man förhåller sig till detta.

– Sverige är i desperat behov av fler gruvor, behöver klara för gröna omställningen och fler arbetstillvällen. Vi banar väg för fler gruvor i Sverige oavsett detta enskilda beslut, säger hon till Ekot.

Bergstatens beslut kan överklagas till regeringen igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.