Helena Zerlauth, projektadministratör och Nadja Grundström Fjellner, projektledare Julla Májja. Foto: Julla Májja/pressbild

Samiska biblioteksbussen får kulturpris

Uppdaterad
Publicerad

Den samiska biblioteksbussen Julla Májja tilldelas det Samiska rådet i Svenska kyrkan 2024 års kulturpris.

Den 24 oktober delas priset ut i Uppsala där man får en prissumma på 50 000 kronor.

– Vi är otroligt glada och tacksamma för priset, säger projektledaren Nadja Grundström Fjellner.

Samiska rådet i Svenska kyrkan har sedan 1997 delat ut kulturpriset där prissumman är på 50 000 kronor.

I år har man valt att ge priset till den samiska biblioteksbussen Julla Májja.

– Jag hoppas att kulturpriset både kan stärka och främja Julla Májjas arbete för att tillgängliggöra samisk litteratur och samisk kulturverksamhet på bland annat förskolor, skolor och äldreboenden, säger Erik-Oscar Oscarsson, ordförande i Samiska rådet i Svenska kyrkan.

Delas ut 24 oktober

I ett pressmeddelande skriver man att Julla Májja får kulturpriset för sitt arbete med språkrevitalisering och barn- och ungdomsfrågor samt för att de synliggör samisk kultur och samisk identitet i samhället.

– Vi är otroligt glada och tacksamma för priset. Det här kommer att hjälpa oss göra vår verksamhet ännu bättre, säger Nadja Grundström Fjellner, projektledare Julla Májja.

Prisutdelningen kommer att ske den 24 oktober i Uppsala domkyrka.

Julla Májja är ett samarbete mellan V8-biblioteken i Sorsele, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Storuman, Vilhelmina och Åsele kommuner och i samverkan med de samiska samordnarna och Region Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.