Alexander Winiger från Länsstyrelsen i Norrbotten berättar om rapporten som sammanställer björninventeringarna från 2010 och framåt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Winiger från Länsstyrelsen i Norrbotten berättar om rapporten som sammanställer björninveringarna från 2010 och framåt. Foto: SVT/Mikael Fritzon, TT

Björninventeringen försämras – om björnarna äter kött

Publicerad

Länsstyrelsen i Norrbotten har på eget initiativ analyserat tidigare års björninventeringar.

Syftet är att inför nästa inventeringsperiod ha fler träffsäkra analysmetoder.

DNA som extraheras från björnspillningar kan ge kunskap om art, kön och individ. Dessa uppgifter används sedan för att få en uppfattning om björnstammens storlek.

Björninventeringen sammanställs vart femte år av Naturvårdsverket efter att data samlats in från Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

”Når inte fram”

Länsstyrelsen i Norrbotten har nu på eget initiativ analyserat hur effektiva metoderna egentligen är. Och svaret i rapporten är bland annat att resultaten blir osäkra – beroende på vad björnen äter.

– Vi vill egentligen svara på frågorna hur bra eller obra inventeringen fungerar. Om man kan dra en slutsats från Kiruna kommun så är det att här når inte inventeringen fram, säger Alexander Winiger, på Länsstyrelsen i Norrbotten, som skrivit rapporten.

”Får inte en individträff”

Han konstaterar att DNA-proverna från björnspillning ger bra träffar i systemet när björnarna äter bär. Men när björnen äter animalisk föda, som till exempel slaktrester, då ger proverna betydligt sämre träffar i systemet.

– Det visar sig i analysen att i de här proverna så får vi inte alltid med en individträff, säger Alexander Winiger.

Norrbotten har nästa inventeringsperiod 2026

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.