Boliden vill nu göra ett nytt försök med att öppna koppargruvan i Laver. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi/Linnea Luttu Carr/Sveriges Radio

Boliden gör nytt försök med koppargruvan i Laver

Publicerad

2022 sa både regeringen och Högsta förvaltningsdomstolen nej till koppargruvan i Laver.

Trots det försöker gruvbolaget Boliden på nytt och man har nu lämnat in en ansökan om bearbetningskoncession – vilket kan få stora konsekvenser för Semisjaur-Njargs sameby.

Turerna kring koppargruvan i Laver utanför Älvsbyn har varit många. När gruvjätten Boliden ville blåsa liv i gruvan så sa först regeringen nej och menade på att ett Natura 2000-tillstånd måste finnas på plats före ett beslut om bearbetningskoncession.

I juni 2022 slog sedan Högsta förvaltningsdomstolen fast att lagen följdes när tillståndet nekades.

Stora konsekvenser för samebyn

Trots det meddelade Boliden att man tänkte försöka på nytt. Och nu rapporterar bland annat Sameradion att bolaget har lämnat in en ansökan på nytt om bearbetningskoncession.

Boliden räknar med en årlig produktion på 36 miljoner ton och en eventuell gruva kommer att påverka Semisjaur-Njargs sameby.

– För vår del innebär en gruva Laver enorma konsekvenser för renskötseln. Semisjaur-Njarg sameby som den ser ut i dag med alla renskötare kommer inte att finnas kvar, har ordföranden Anders-Erling Fjällås sagt till SVT Sápmi tidigare.

Turerna kring Laver

• För drygt 75 år sedan stängde koppargruvan i Laver utanför Älvsbyn.

• Gruvbolaget Boliden började provborra på platsen igen 2009. 2014 lämnades en ansökan om bearbetningskoncession in.

Länsstyrelsen och Bergsstaten sa nej två år senare eftersom de menade att ett Natura 2 000-tillstånd behövdes.

• Regeringen gick på myndigheternas linje och sa nej år 2020. Boliden överklagade beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen.

• Den 6 maj 2022 tillsatte regeringen en utredning för att se över lagstiftningen så att en Natura 2000-prövning sker i samband med miljöprövning, och inte före en bearbetningskoncession finns på plats.

• Juni 2022 sa Högsta förvaltningsdomstolen nej till koppargruvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.