I måndags avslutades demonstrationerna i Oslo mot vindkraftverken i Fosen. Det efter att sju personer fått träffa den norske kungen och kronprinsen.
Men efter demonstrationerna har de samiska ungdomarna mötts av hat, hot och trakasserier på sociala medier.
– Det är sorgligt, man blir hellre bemött av stöd och kärlek när vi har demonstrerat i en hel vecka, säger Elle Nystad, ledare för ungdomspartiet i Norges samiska riksförbund till NRK.
Erbjuds stöd
Flera kommuner har nu därför vidtagit åtgärder och erbjuder de som demonstrerade stöd, där Kautokeino kommun var först ut.
– Det kan vara ett trauma som de vill prata om i efterhand. Därför skapade vi en möjlighet för dem att kontakta proffs för en pratstund och sedan kanske en uppföljning, säger Kautokeinos borgmästare Hans Isak Olsen.
Samernas nationella kompetenscenter erbjuder också stöd.
– Vi vet att unga människor kan råka ut för starka upplevelser. Det är viktigt att vi finns där som stöd, säger överläkaren Frode Boyne.
Tar gärna emot stödet
Elle Nystad berättar att hon själv kommer att ta hjälp.
– Jag vill ge dem en eloge för att de gör det, för det är väldigt viktigt att ta hand om demonstranterna och visa dem sitt stöd när de kommer hem.
I Tromsö kommer man under onsdagskvällen anordna en samlingsplats dit alla kan komma.
– Det är en samlingsplats där man ska samlas och prata. Berätta hur man själv har känt sig och träffa andra som har varit i samma situation, säger Anna Linnea Fjellheim Varsi som leder evenemanget.
”Stor tomhet”
Hon talar av egen erfarenhet efter ha varit och demonstrerat i vintras.
– Jag kände stor tomhet när jag kom tillbaka. Det fanns ingen i min omgivning som riktigt förstod vad jag hade varit med om. När man är i Oslo så känner man att man är många och att man är starka tillsammans. Men sedan går man tillbaka till vardagen. Det kan vara tufft, säger hon.