Sametinget Finland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Experterna om dramatiken kring röstlängden på både finsk, norsk och svensk sida av Sápmi. Foto: YLE

Dramatik runt röstlängden i flera delar av Sápmi

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit stor dramatik kring röstlängden till Sametingsvalen de senaste åren.

Om ”icke-samer” har rösträtt kan det skada förtroendet, menar experter.

– Då rasar Sametingets grundmurar, säger Mona Solbakk, politisk kommentator på NRK Sápmi i veckans 15 minuter från Sápmi.

Det har varit händelserikt och stökigt gällande röstlängderna i Sápmi de senaste åren.

Vid det senaste Sametingsvalet 2021 på svensk sida anmälde den dåvarande valnämndsordföranden cirka 50 personer för att de inte uppfyllde röstlängdens kriterier.

Sametingsvalet

Länsstyrelsen avslog överklagningarna men två partier lämnade in varsin motion om att en person som tagits med i röstlängden inte ska kunna anmälas.

Även på norsk sida har det var rubriker när Sametinget beslutade sig för att kontrollera röstlängden, vilket partiet Nordkalottfolket motsatte sig och kallade olagligt. Tingsrätten avslog sedan överklagandet men kontrollarbetet är dock stoppat.

”Dramatiken är inget nytt”

På finsk sida hade man val förra året men i mars kom beskedet att valet måste göras om i juni. Högsta förvaltningsdomstolen i Finland anser att Sametingets valnämnd felaktigt uteslutit 72 personer ur röstlängden.

– Dramatik har alltid kopplats ihop med röstlängden, dramatiken är inget nytt, det är nog minnet som är kort, säger Marja Saijets, redaktör på SVT Sápmi, i veckans 15 minuter från Sápmi.

Mona Solbakk, politisk kommentator på NRK Sápmi:

– Sametingen är inrättade just för att vara samernas röst. Och om det då är folk som inte är samer röstar i Sametinget så rasar Sametingets grundmurar, säger hon.

Statsvetaren Ragnhild Nilsson visar ett samband mellan att skriva in sig i röstlängden och att identifiera sig som same i svenska Sápmi.

– Då svarar 44 procent att det är på grund av identitet och 35 procent att man vill påverka samepolitiken. Men de här två alternativen är inte uteslutande, utan när de får fylla i så finns det fler saker de vill tillföra, då nämner man att dels för att stärka sitt släktskap och känna tillhörighet men också rätten till jakt och fiske och säkra den.

Se veckans 15 minuter från Sápmi på lördag klockan 16:05 i SVT2. Eller när som helst på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sametingsvalet

Mer i ämnet