Genom åren har ett flertal demonstrationer arrangerats för att Sametingslagen ska förnyas. Foto: YLE

Efter alla turer – finska regeringen godtar sametingslagen

Uppdaterad
Publicerad

Sametingslagen i Finland har varit en lång följetong.

Fyra regeringar i landet har diskuterat frågan utan att komma överens.

Men nu har regeringen godkänt förslaget och den går vidare till riksdagen, skriver man i ett pressmeddelande.

Sametingslagen i Finland har diskuterats av fyra regeringar, orsakat stora demonstrationer och en mindre regeringskris.

Men nu har regeringen som tillträdde i juni godkänt förslaget till ny sametingslag och lagen går nu vidare till riksdagen.

– Jag önskar att de den här gången får igenom sametingslagen, säger Tuomas Aslak Juuso, ordförande i Sametinget, i ett pressmeddelande.

Med lagen vill regeringen främja samernas självbestämmanderätt och den ska också förbättra förutsättningarna för samernas språkliga och kulturella autonomi.

Då kan den träda i kraft

Lagen har kompletterats sedan det förslag som lämnades in under förra valperioden, men i grunden är förslaget det samma. Det skulle, om den klubbas igenom i riksdagen, innebära att Sametinget på finsk sida går mot ett liknande system som på svensk och norsk sida, att det finns ett språkkrav för att skrivas in i vallängden.

I det nya förslaget har dock bland annat punkterna om förbud mot att försämra samekulturen och om konsekvensbedömning strukits.

”Dessutom har samarbetsförfarandet kompletterats med bestämmelser som främjar att behandlingen av ärenden löper smidigt i synnerhet när det gäller brådskande ärenden”, står det i ett pressmeddelande från regeringen.

Lagarna avses träda i kraft den 1 juli 2024. 

DÄRFÖR ÄR LAGEN OMSTRIDD

I dag kan den som vill rösta eller ställa upp i Sametingsvalet på finsk sida hänvisa till att en förfäder långt bak i tiden bedrivit samiska näringar.

Med det nya lagförslaget kommer det in ett tydligare språkkrav. För att få rösta i sametingsvalet måste du själv, dina föräldrar, dina far- eller morfäldrar eller dina far- eller morföräldrars föräldrar ha haft samiska som första språk. Det här innebär att en del nuvarande sametingspolitiker i Finland inte längre skulle kunna ställa upp i valet.

En majoritet av Sametingets ledamöter i Finland är för förslaget då de är rädda för en förfinskning av Sametinget. Flera av ledamöterna är inte aktiva inom samiska näringar eller samisk kultur i dag. Åtta av Sametingets 21 ledamöter är däremot emot lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.