Utdrag ur Vilhelmina kommuns remissvar, till höger Mathias Blind, ordförande Vilhelmina södra sameby

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De skriver att gemene man är rädda, men jag undrar vem 'gemene man' är? Vi bor också i den här kommunen”, säger Mathias Blind, ordförande för Vilhelmina Södra sameby. Foto: SVT

Efter anklagelser om sakfel och rasism – nu kommenterar Vilhelmina kommun kritiken

Publicerad

Rasistiskt språk och sakfel – för det har Vilhelmina kommun anmälts av två samebyar.

– Vi anser att det här är diskriminerande och att politiker inte kan uttrycka sig med föråldrade och rasistiska åsikter, skriver de.

Nu svarar kommunen på kritiken.

Samebyarna Vilhelmina Norra och Vilhelmina Södra anmäler Vilhelmina kommun till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Det handlar om kommunens remissvar på Renmarkskommitténs delbetänkande, där det finns både sakfel och rasistiska formuleringar, enligt samebyarna.

– Kommunen har gjort ett övertramp och håller sig inte till sanningen, säger Mathias Blind, ordförande för Vilhelmina Södra sameby.

Hindrar utvecklingen

Texten beskriver rennäringen som ett hinder för utveckling av vind- och vattenkraft samt för turistverksamheten. Det är något som båda samebyarna kraftigt tar avstånd från.

– I kommunen finns två välutvecklade fjäll med liftsystem, och varken vi eller Vilhelmina norra har sagt något negativt om att effektivisera vattenkraften, säger Blind.

Kommunalrådet ordförande Andreas Eliasson (S) vill inte kommentera specifika ärenden i texten, utan inväntar svar från DO.

– Jag välkomnar och ser fram emot vad diskrimineringsombudsmannen kommer fram till. Jag vill inte diskutera enskilda utdrag innan jag vet vad utlåtandet blir, men jag har hört kritiken och har full förståelse.

Rasistiskt språk

I ett gemensamt uttalande skriver de båda samebyarna att ”Vi anser att det här är diskriminerande och att politiker inte kan uttrycka sig med föråldrade och rasistiska åsikter gällande oss samer och vår näring, renskötseln”.

Samebyarna anser också att texten är skriven ur ett tydligt ”vi och dom”-perspektiv, som bidrar till en polarisering i kommunen.

– De skriver att gemene man är rädda, men jag undrar vem ”gemene man” är? Vi bor också i den här kommunen, säger Mathias Blind.

Andreas Eliasson har förståelse för kritiken men understryker att texten inte är skriven från ett rasistiskt synsätt.

– Inga intentioner finns till att vara rasistisk. Det finns inget sådant bakomliggande syfte, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.