Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här demonstrerade ungdomarna på Oslor gator i oktober i år. Foto: Terje Pedersen

Efter demonstrationerna – tvingas nu betala böter

Publicerad

28 personer åtalades efter demonstrationerna i Fosen-fallet i vintras.

Polisen meddelade först att de skulle slippa böter men så blir nu inte fallet vilket gör Ella Marie Hætta Isaksen rasande.

– Jag vägrar att acceptera böter, säger hon enligt NRK Sápmi.

I februari hade det gått 500 dagar sedan den högsta domstolen i Norge slog fast att landets största vindkraftpark är ett folkrättsbrott då den ligger mitt i renbetesområdet på Fosen.

Det ledde till stora demonstrationer i Oslo och 28 personer greps av polisen och åtalades senare för civil olydnad. De blockerade bland annat dörrarna till flera departement i Oslos regeringskvarter och vägrade att lyda polisens order.

Trots det så föreslog polisen för en dryg månad sedan att alla personerna skulle slippa straff och böter. De ville dock inte gå in på varför.

– Polisens bedömning gjordes efter en samlad bedömning, sa åklagare Beate Brich Sand till VG.

Tvingas betala böter

Men nu har det blivit ytterligare en vändning i fallet. Natur og Ungdom skriver i ett pressmeddelande att de tvingas betala böter efter beslut från åklagare.

– Det är förödande att unga samiska aktivister straffas, samtidigt som staten som begått mänskliga övergrepp i över två år fortfarande går fri, säger Ella Marie Hætta Isaksen enligt NRK Sápmi.

Hon är en av dem som nu har bötfällts för att hon inte avlägsnade sig när polisen bad henne att göra det.

– Staten valde att tysta våra protester i stället för att ta ansvar för att stoppa kränkningarna av de mänskliga rättigheterna. Jag vägrar att acceptera böter för det här, säger Isaken.

När det hade gått 700 dagar sedan domen var det nya stora demonstrationer i Oslo vilket slutade med att sju demonstranter fick träffa kung Harald V.

En medlingsprocess pågår i ärendet men regeringen har varit tydliga med att man inte kommer att riva vindkraftverken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.