• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Laila Susanne Vars, ledamot i Sanningskommissonen, berättade i våras för 15 minuter från Sápmi om hur arbetet fortgår. Foto: SVT Sápmi

Eivind Torp lämnar Sanningskommissionen – blir sjätte avhoppet

Uppdaterad
Publicerad

Eivind Torp lämnar som ledamot för Sanningskommissionen.

Anledningen är att han och övriga ledamöter har olika uppfattning om hur arbetet ska bedrivas.

”Det är beklagligt att Eivind lämnar”, skriver ordföranden Anders Lidén i en kommentar.

För en månad sedan valde Ulf Mörkenstam att lämna Sanningskommissionen för det samiska folket på grund av privata skäl.

Nu kommer nästa avhopp där Eivind Torp nu har begärt att få lämna sin plats som ledamot.

”Jag har valt att lämna uppdraget eftersom jag har en annan uppfattning än övriga ordinarie ledamöter i kommissionen i centrala frågor som rör kommissionens arbete och inriktning”, skriver han i en kommentar till Sameradion.

Till vardags är Torp docent vid Mittuniversitetet med samiska rättigheter som specialområde.

Sedan tidigare har även Britta Marakatt-Labba och Mikael Svonni lämnat. De hoppade av redan innan arbetet påbörjades och angav personliga skäl till avhoppen.

Förra sommaren valde Kerstin Calissendorff att avgå som ordförande och ersattes senare av Anders Lidén. Dessutom valde huvudsekreteraren Jon Dunås i september 2023 att lämna.

”Det är beklagligt att Eivind lämnar. Hans värdefulla bidrag till kommissionens arbete kommer jag att sakna i framtiden. Jag har varit ordförande i ett drygt år och förutom Eivind Torp har en ledamot under den tiden lämnat. Båda har angett sina olika skäl. Det är förstås tråkigt när skickliga medlemmar lämnar”, skriver ordföranden Lidén i en kommentar till SVT Sápmi.

När det gäller en ersättare till Ulf Mörkenstam så skriver Lidén att bollen ligger hos kulturdepartementet för samråd med Sametinget.

Sanningskommissionen vars uppgift är att granska och synliggöra det som har drabbat samerna genom åren, ska slutredovisa sitt arbete senast den 1 december 2025.

Eivind Torp Foto: Foto: Jörgen Heikki/Sameradion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.