En man visar upp en skada från gummikulor efter att urfolken attackerats i Brasilien. Till vänster rökmolnen som stiger upp mot himlen efter attackerna. Foto: Gabriel Schlickmann/AP/TT

Elva skadade i väpnad attack mot urfolk i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Elva personen har rapporterats skadade efter en väpnad attack mot urfolket i Douradinadistriktet i södra Brasilien. Anledningen är en markkonflikt mellan bönder och urfolket, rapporterar Reuters.

Attacken skedde i söndags när bönderna tog sig in i ett tältläger och bränt ner stora delar av lägret samt skjutit mot invånarna med både gummikulor och vanliga skott. Fem personer har förts till sjukhus för skottskador, men skadeläget är oklart, rapporterar Reuters.

Osäkert politiskt läge

Det här är ingen enskild händelse, konflikter om markinnehav har blivit vanligare sedan frågan uppmärksammats av makthavare. Politiker i Brasilien har lagt fram ett förslag om att begränsa urfolkets äganderätt av området. Förslaget anses ha haft negativa effekter för urfolkets säkerhet då det osäkra politiska läget har spätt på den redan spända relationen mellan bönder och urfolk, rapporterar Reuters. Högsta domstolen i Brasilien ska ta ställning till förslaget under de närmaste dagarna.

Mark används för sojaodling

Bönderna i området planterar i huvudsak soja, en råvara som har stigit i efterfrågan de senaste åren. Konflikter kring skogsskövling till förmån för ökat jordbruk är därför vanligt. Urfolken menar att de blir attackerade då de enbart försöker försvara sina landrättigheter. Jurister har flaggat för ökade risker för urfolkets säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.