Under flera år har samebyar runtom i Sápmi larmat om renar som både har skadats och dödats av okända människor. Men det är sällan polisanmälningarna leder till fällande domar.
På Leipiöheden i Pajala kommun hittades förra veckan en ren som samebyn misstänker att någon kört på med flit. Det släpade sig fram i skogen och tvingades avlivas. Polisen lade ner ärendet direkt i brist på spaningsuppslag.
”Komplicerade frågor”
Görel Granström, docent i juridik vid Umeå Universitet, har förståelse för att de här ärendena är svårutredda för polisen. Men samtidigt efterlyser hon att de ska tas på större allvar.
– Naturligtvis är det svårt när det händer på fjället eller i skogen. Det är komplicerade frågor och jag önskar att man diskuterar de här frågorna mer och att man tar det på allvar när sådana här saker händer, säger hon.
Hon fortsätter:
– Ofta finns det vissa utredningsåtgärder som kan göras. Till att börja med att man hör den person som har anmält det och att man tar sig ut där det har hänt och ser om det finns någon bevisning som kan säkras – skoterspår eller vad det kan vara.
Jämför med föreningslokal
Att det ofta kan röra sig om just hatbrott är för henne självklart. Renen är en stark symbol för det samiska. Och att människor då ger sig på renar kan rent juridiskt jämföras med när andra grupper drabbas av skadegörelse på till exempel sin föreningslokal, konstaterar hon.
– Till exempel om RFSL:s föreningslokal blir utsatt för skadegörelse genom att man klottrar eller till och med tänder eld på den. Då kan man se att det finns ett hatbrottsmotiv där, säger Görel Granström.