Totalt har det kommit in 37 remissvar till Klimat- och näringslivsdepartementet angående att ändra förslaget om prövning av Natura 2000-tillstånd. Tidigare har man börjat med att pröva om ett Natura 2000-område påverkas eller inte och om påverkan är acceptabel. Det nya förslaget innebär att den här prövningen flyttas till den allra sista fasen, i samband med att man söker miljötillstånd för en ny gruva.
Tillstyrker förslaget
Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden med arter som anses särskilt skyddsvärda. Bland de remissvar som tillstyrker förslaget är bland andra aktörer i gruvbranschen såsom LKAB och Bergstaten, men även Naturvårdsverket.
”Naturvårdsverket delar den uppfattning som förs fram i promemorian, att det ofta saknas detaljerad kunskap om hur verksamheten slutligt kommer att utformas vid det tillfälle då en bearbetningskoncession meddelas”, skriver Naturvårdsverket som ett skäl till sitt remissvar.
”Gruvbranschen borde vara emot här”
Journalisten Arne Müller, som skrivit flera böcker om gruvbranschen, tror det här leder till att projekt går igenom. Men han tycker ändå att det är märkligt att gruvaktörer gillar förslaget.
– Som jag ser det så borde gruvbranschen vara emot det här. Om Natura 2000-prövningen är lika strikt som tidigare, då borde det vara ett problem. För att man, när man är i slutfasen och har investerat mycket pengar, kan få ett nej, säger Arne Müller.
”Högst tveksam ur ett miljöperspektiv”
Bland de remissvar som förkastar förslaget finns WWF, Sametinget och Gällivare kommun. I remissvaret skriver kommunen att det finns både för- och nackdelar.
”Vid en gruvexploatering är ingreppen i naturen stora, och många gånger irreversibla, och kan därmed bryta mot avsikten med Natura 2000-skyddet”, skriver Gällivare kommun.
Det var under förre näringsministern Karl Petter Thorvaldsson (S) som utredningen tillsattes och utredaren Inge Karlström presenterade utredningen i mars i år.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.