Håkan Jonsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sametingets styrelseordförande om varför man bordlade frågan. Foto: SVT

”Får sätta oss ner som vuxna människor och gå igenom frågan”

Publicerad

Oppositionen kräver styrelsens avgång. Styrelsepartiet Vuovdega stöttade inte heller beslutet om bordläggning – men har inga planer på att fälla styrelsen.

– Vi var inte var med på bordläggningen vilket var ett enigt partibeslut, säger Jan Rannerud.

Sametinget har fått i uppgift av regeringen att lämna in ett yttrande av samebyarnas interna organisering vilket ska vara inne senast på måndag 27 november.

Det var den stora frågan som diskuterades på årets sista plenum i Åre och efter en lång debatt bordlades ärendet på förslag från styrelsepartiet Jakt- och fiskesamerna.

Jonsson: ”En bra lösning”

Jakt- och fiskesamernas ordförande Håkan Jonsson, tillika Sametingets styrelseordförande, säger att styrelsen ändå kommer att skicka in sin skrivelse till regeringen.

– Det blev i slutändan en bra lösning även om vi ju såklart helst hade velat att plenum hade kunnat ta ett beslut, säger han.

Styrelsepartiet Vuovdega har tidigare gått emot styrelsens förslag. Och de stöttade inte heller bordläggningen av ärendet nu.

Skulle Vuovdega ha röstat emot styrelsens förslag nu?

– Det är en teoretisk fråga, som inte prövades av ordföranden, då det blev bordläggning, säger Vuovdegas partiledare Stefan Mikaelsson.

”Enigt partibeslut”

De fyra oppositionspartierna Guovssonásti, Samelandspartiet, Min Geaidnu och Samerna reserverade sig mot beslutet och kräver styrelsens avgång.

– Vi har lämnat in en reservation där vi tycker att följer man inte plenums beslut så kan man inte sitta kvar i styrelsen, säger Marita Stinnerbom ordförande för Guovssonásti till Sameradion.

Kan lämna in yttrande

Vuovdega vill dock inte att styrelsen ska avgå.

– Vi kräver inte styrelsens avgång, det är inte ovanligt inom politiken att kräva avgångar. Vi får nu sätta oss ner som vuxna människor och gå igenom frågan ordentligt.

Sameradion rapporterar att oppositionen nu överväger att lämna in ett yttrande till regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.