Bengt Lehtola, 66, och Kalixälven i sin gröna färg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Kalixälven i sin gröna färg och Bengt Lehtola, 66 och Tage Fjällborg, 76, som berättar om hur ovanligt de tycker att det är. Foto: Stefan Karlsson, SVT Sápmi

Färgen på vattnet som oroar i norr: ”Helt otroligt”

Publicerad

Två veckor efter att isen lagt sig i Kalixälven så öppnade den sig igen.

Grönt vatten från glaciärerna forsar nu ner söder om Kiruna.

– Jag har aldrig varit med om att det har varit grönt vatten ända hit ner, säger Tage Fjällborg, 76, som bott vid älven hela livet.

Äldre ortsbor är säkra på sin sak.

Att Kalixälven öppnar sig igen efter att den har frusit har bara hänt tre gånger de senaste sjuttio åren.

Bengt Lehtola, 66, säger att han själv bara varit med om det en gång. Men han har fått återberättat för sig att det även ska ha hänt en gång på 1950-talet.

Den gröna färgen oroar

Men det är egentligen inte det som oroar mest. Det är färgen på vattnet som de äldre i orterna runt Kalixälven har reagerat på.

I Sverige har forskarna slagit larm om att glaciärerna i de svenska fjällen har smält i rekordfart i år.

När smältvattnet rinner ner i älven blir vattnet grumligt och färgen blir grön. Det är inget ovanligt längre upp i fjällen och i övre dalgången – men att det är så mycket smältvatten att färgen följer med ner har i alla fall Tage Fjällborg, 76, aldrig varit mer om under hela det liv han levt vid älven.

– Den här sista sommaren var helt otrolig. Att vi fick grönt vatten hela sommaren. Och att det fortfarande är grönt i älven, säger han.

”Alla måste vara med”

Bengt Lehtola håller med. För honom blir de här förändringarna i naturen en blåslampa kring att vi måste göra mera för klimatet.

– Det är oroväckande! Vi sorterar sopor och försöker men alla måste ju vara med i matchen. Det går fort det här, säger han.

Under måndagen meddelade forskare vid EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus att 2024 kommer att bli det varmaste året som uppmätts sedan temperaturmätningarna började.

I nästa del av serien om klimatförändringar i Sápmi möter du en renskötare och en meteorolog, som båda vittnar om allt varmare vintrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.