Det står nu klart enligt EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus att 2024 blir det varmaste året som någonsin uppmätts. Foto: Marco Ugarte

Bekräftat: 2024 varmaste året som uppmätts

Uppdaterad
Publicerad

2024 kommer att bli det varmaste året som uppmätts sedan temperaturmätningarna började. Det meddelar forskare vid EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus på måndagen. De ovanligt höga temperaturerna väntas fortsätta in i 2025, enligt deras senaste analys.

Redan nu är det bekräftat att den globala genomsnittstemperaturen under 2024 för första gången överskrider 1,5 grader Celsius över förindustriella nivåer (1850–1900). Året slår därmed rekordet från 2023, som tidigare var det varmaste året som registrerats.

Extremväder över hela världen

2024 har präglats av extremväder på flera håll i världen. I Nepal, Sudan och Europa har dödliga översvämningar inträffat, medan långvarig torka drabbat Italien och Sydamerika.

Mexico, Mali och Saudiarabien har upplevt intensiva värmeböljor som orsakat tusentals dödsfall, och kraftiga cykloner har orsakat stor förödelse i USA och Filippinerna.

Rekordhöga utsläpp trots löften

Samtidigt som många länder har lovat att minska sina koldioxidutsläpp till netto noll, väntas de globala utsläppen nå rekordnivåer i år. Klimatforskare varnar för att utsläppen måste minska drastiskt för att stoppa den långsiktiga uppvärmningen.

– Vi befinner oss fortfarande på nära rekordhöga nivåer för globala temperaturer, och det kommer sannolikt att fortsätta de kommande månaderna, säger Julien Nicolas, forskare vid Copernicus, till Reuters.

Osäkerhet kring 2025

En ny La Niña, som innebär en tillfällig avkylning av havsytans temperatur, kan utvecklas 2025. Om detta sker kan den globala uppvärmningen tillfälligt bromsas, men klimatforskare understryker att den långsiktiga trenden av uppvärmning fortsätter.

– Även om 2025 skulle bli något svalare än 2024, betyder inte det att temperaturerna blir ”säkra” eller ”normala”, säger Friederike Otto, forskare vid Imperial College London.

Copernicus klimatdata sträcker sig tillbaka till 1940 och är verifierade med äldre globala temperaturdata från 1850.

Forskare har kunnat spåra hur klimatförändringar, orsakade av mänskliga utsläpp av växthusgaser, har bidragit till dessa katastrofer.

Klimatreporter Calle Elfström berättar mer om det i klippet nedan.

En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en siluett av en bro mot en solnedgång, där fåglar flyger i himlen bland moln. Den högra sektionen visar Carl Elfström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utsläppen som vi orsakar idag tar lång tid att bryta ner. Koldioxid stannar i atmosfären i flera hundra år. Foto: Storyblocks/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.