Luftbild av ett samhälle drabbat av översvämning, där hus delvis står under vatten. Många bostäder har tak med olika färger, och området ser ut att vara kraftigt påverkat av den vattensamling som omger dem. I vänstra kanten syns en röd nummer sekvens ”3 2 1” i vertikal riktning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Översvämningarna har ställt till med stora skador i delar av Europa. Här är tre grafer som förklarar klimatförändringarna och den ökade risken för skyfall. Foto: LECH MUSZYNSKI/EPA/PAP/TT

Klimatförändringar dubblar risken för kraftiga översvämningar

Publicerad

Skyfallen över Centraleuropa har krävt över 20 människors liv och orsakat skador för miljarder kronor. Människors utsläpp av växthusgaser har dubblat risken för kraftiga översvämningar och bidragit till allt intensivare skyfall. Det slår forskare fast i en ny studie.

Två badkar regnvatten per kvadratmeter. Så mycket nederbörd kom över de delar av Centraleuropa som blev värst drabbade av regnovädret Boris.

Nu har klimatforskare i det internationella samarbetet World Weather Attribution kommit fram till att klimatförändringar gjort regnoväder som Boris dubbelt så troligt. Det kom också mellan 7 och 20 procent mer regn, än vad det hade gjort om den globala uppvärmningen inte hade funnits, enligt studien.

– De här översvämningarna belyser de förödande resultaten av den globala uppvärmning som orsakats av fossila bränslen, säger Joyce Kimutai på Imperial College i London och en av forskarna bakom studien.

Forskare efterfrågar fler åtgärder

Forskare inom World Weather Attribution har analyserat meteorologiska data från dagarna då regnet föll över Centraleuropa. Och med hjälp av modeller har de kunnat jämföra resultaten från september med hur det hade varit med ett svalare klimat.

Översvämningarna orsakade massiva skador på bostäder, byggnader och infrastruktur. Politiker behöver prioritera klimatanpassningen av samhällen för att vara bättre rustade för skyfall och översvämningarna, det är en av slutsatserna i forskarnas rapport.

– Klimatmodeller och fysik visar oss att den här typen av intensiva skyfall blir tätare och intensivare när världen värms upp. Det borde leda till åtgärder för att förbereda sig för väderhändelser som kan inträffa när som helst, säger Hannah Cloke, professor i Hydrologi vid universitetet i Reading, som också deltagit i studien.

Mer regn när temperaturen stiger

Att världen har blivit varmare är ett faktum. Till 2050 kan temperaturökningen på jorden ligga på 2 grader, vilket skulle leda till ännu högre risk för allt intensivare skyfall.

– Trenden är tydlig, om människor fortsätter fylla atmosfären med utsläpp av fossila bränslen blir situationen ännu svårare, säger Bogdan Chojnicki på universitetet i Poznan som också varit delaktig i studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.