Ovädret har det senaste dygnet tvingat 1 000 personer att evakuera från från norra Italien. Under onsdagen beslutade myndigheter om att stänga skolor i det drabbade området och en stor del av tågtrafiken har ställts in.
Dödsfall har rapporterats i Rumänien, Österrike, Tjeckien och Polen i den senaste veckans blåst och skyfall.
”En trend som vi kommer se mer av”
Översvämningarna har beskrivits som historiska. Men Internationella Rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) varnar för att liknande väderfenomen i framtiden kommer att beskrivas som ”årliga”.
Andreas von Weissenberg är IFRC:s Europachef för hälsa, katastrofer och kriser. Organisationen har varit aktiv i flera länder sedan ovädret Boris framfart.
– Det har varit väldigt dramatiskt men samtidigt inte nytt. Tyvärr ser vi att det här är en trend som vi kommer att få se mer av, säger han till SVT Nyheter.
Bistår med mental hjälp för drabbade
Han anser att klimatpolitiken, både lokalt och på global nivå, måste ställas om för att fokusera på anpassning snarare än åtgärder.
– Klimatfinansieringen går fortfarande till att försöka minska effekterna av klimatförändringen, men det är en kamp vi i stort sett har förlorat, säger han och fortsätter:
– Det är fortfarande viktigt men vi vet att det kommer ta årtionden innan vi förhoppningsvis kan svänga den utvecklingen.
Ett viktigt område för IFRC handlar om att bistå med mental hjälp till de personer som drabbas. Ett arbete som inte är prioriterat av myndigheter som fokuserar på räddningsarbetet, enligt Weissenberg.
”Vet inte om de kan återvända till sina hem”
Flera tusen människor har hittills tvingats lämna sina hem. Enligt Weissenberg finns det samhällen i Polen där 80 till 90 procent är under vatten.
– Många har evakuerats väldigt snabbt och vet inte hur deras hus eller lägenheter ser ut, de vet inte ens om de kan återvända, säger Andreas von Weissenberg.
–Det enda de vet är att allting potentiellt har förändrats. Osäkerheten är enorm, och det ska verkligen inte underskattas.