En grupp människor försöker navigera genom översvämning med vatten som når upp till knäna. En person bär ett barn på ryggen, medan en annan person går bredvid med en cykel. I bakgrunden syns fler personer som också kämpar med vattnet. Området är tydligt påverkat av översvämning, med stora mängder stående vatten runt dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Aldrig sett så mycket vatten” – Här tvingas boende i norra Italien evakuera sina hem efter ovädret Boris slagit till. Foto: Reuters

Röda korset: ”Det här är ett fönster mot framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Skolor håller stängt och människor har tvingats lämna sina hem efter att ovädret Boris slagit till i norra Italien

Över 20 personer har hittills dött i översvämningarna i centrala Europa.

– Vi måste acceptera att det här är ett fönster mot framtiden, säger Andreas von Weissenberg, Europachef på IFRC inom Röda korset.

Ovädret har det senaste dygnet tvingat 1 000 personer att evakuera från från norra Italien. Under onsdagen beslutade myndigheter om att stänga skolor i det drabbade området och en stor del av tågtrafiken har ställts in.

Dödsfall har rapporterats i Rumänien, Österrike, Tjeckien och Polen i den senaste veckans blåst och skyfall.

Ovädret Boris

”En trend som vi kommer se mer av”

Översvämningarna har beskrivits som historiska. Men Internationella Rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) varnar för att liknande väderfenomen i framtiden kommer att beskrivas som ”årliga”.

Andreas von Weissenberg är IFRC:s Europachef för hälsa, katastrofer och kriser. Organisationen har varit aktiv i flera länder sedan ovädret Boris framfart.

– Det har varit väldigt dramatiskt men samtidigt inte nytt. Tyvärr ser vi att det här är en trend som vi kommer att få se mer av, säger han till SVT Nyheter.

Bistår med mental hjälp för drabbade

Han anser att klimatpolitiken, både lokalt och på global nivå, måste ställas om för att fokusera på anpassning snarare än åtgärder.

– Klimatfinansieringen går fortfarande till att försöka minska effekterna av klimatförändringen, men det är en kamp vi i stort sett har förlorat, säger han och fortsätter:

– Det är fortfarande viktigt men vi vet att det kommer ta årtionden innan vi förhoppningsvis kan svänga den utvecklingen.

Ett viktigt område för IFRC handlar om att bistå med mental hjälp till de personer som drabbas. Ett arbete som inte är prioriterat av myndigheter som fokuserar på räddningsarbetet, enligt Weissenberg.

”Vet inte om de kan återvända till sina hem”

Flera tusen människor har hittills tvingats lämna sina hem. Enligt Weissenberg finns det samhällen i Polen där 80 till 90 procent är under vatten.

– Många har evakuerats väldigt snabbt och vet inte hur deras hus eller lägenheter ser ut, de vet inte ens om de kan återvända, säger Andreas von Weissenberg.

–Det enda de vet är att allting potentiellt har förändrats. Osäkerheten är enorm, och det ska verkligen inte underskattas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovädret Boris

Mer i ämnet