Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT

Då etablerades ljuden ”F” och ”V” i språket

Publicerad

Övergången från att leva som jägare och samlare till jordbrukare är en av de största förändringarna i mänsklighetens historia. Till och med språkljuden kan ha förändrats av den nya kosthållningen.

När människan gick från att leva som jägare och samlare till jordbruk förändrades bland annat kosthållningen radikalt. Man började med odling och djurhållning. Under den yngre stenåldern lärde man sig att baka bröd och det blev ett baslivsmedel. Det ledde till att maten blev mjukare och lättare att tugga.

I samband med förändringen av mat fick människans underkäke en ny form. Före jordbrukets uppkomst möttes framtänderna spets mot spets, vilket var bra när man tuggade hård och seg mat. Men när maten blev mer lättuggad fick människor det överbett de flesta har idag.

Blev lättare att säga V och F

Med ett överbett är det enklare att säga så kallade labiodentaler: V och F, som båda skapas när att underläppen möter överkäken.

– I början, för 8 000 år sedan, var sannolikheten för labiodentaler liten, men de blev allt vanligare. Förändringarna kan korreleras med produktionen av mer lättuggad mat, alltså med införandet av jordbruk, säger Dan Dediu, lingvist och dataingenjör vid Barcelonas universitet.

Se hela Vetenskapens värld – Maten som förändrade världen i SVT Play eller i SVT2 på måndag 22 januari klockan 20:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.