För första gången under Bokmässans 40 år kommer temat att vara Sápmi när mässan drar igång i Göteborg på torsdagen.
Kulturinstitutionen Tjállegoahte är hedersgäster tillsammans med de samiska författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi.
Tema Sápmi samlar tillsammans cirka 200 författare, jojkare, duodjiutövare, berättare, förläggare och akademiker. Tanken är att belysa den samiska litteraturens mångfald och ge besökarna en unik upplevelse – och mötas som samiska kulturutövare.
– Det är fantastiskt att vi samlat några av de mest spännande samiska författare, konstnärer och tänkare. Tillsammans ger vi en djupare förståelse och sprider glädjen i vad Sapmi bär, och visar de perspektiv och bråddjup som finns hos oss, säger Patricia Fjellgren, projektledare för Tema Sápmi i ett pressmeddelande.
Flera kända samiska författare på plats
Bland annat kommer författare som Ann-Helén Laestadius, Elin Anna Labba, Britta Marakatt-Labba, Carola Grahn, Tina Harnesk, Simon Issát Marainen, Mats Jonsson, Jörgen Stenberg och Sigbjørn Skåden att vara på plats under de fyra dagar som mässan pågår.
Tema Sápmi lyfter också urfolksperspektiven i det internationella samarbetet i seminarier och samtal.
– Tema Sápmi är verkligen en gåva till bokmässans besökare. Aldrig förr har den rika samiska kulturen presenterats på ett så kraftfullt sätt söder om Jokkmokk. Vi kommer kunna se, höra, smaka och känna på den samiska berättartraditionen – från skönlitteratur och jojk till hip hop, slöjd och mat, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.
SVT Sápmi kommer vara på plats hela mässan och rapportera både från mässgolvet och seminarier.